Rättegång i jaktbrottshärvan klar

Nu är rättegången i den stora jaktbrottshärvan i Norrbotten avklarad. Åklagare och advokat har helt olika syn på bevisens styrka.

I går torsdag avslutades rättegången i Luleå tingsrätt angående jaktbrott. I den stora jakthärvan är fem män åtalade för olika typer av jaktbrott. För den man som bland annat misstänks för att ha dödat sex rovdjur yrkar åklagare Åse Schoultz, vid riksenheten för miljömål, på fem års fängelse. Det skriver P4 Norrbotten.

Yrkade på fängelse

I sin slutplädering yrkade hon på fängelse för fyra av de fem männen.

– Det jag yrkar ansvar för är grova jaktbrott, grova jakthälerier och grova vapenbrott och enligt våra politiker har de ett högt straffvärde, säger Åse Schoultz.

Underkänner bevis

Enligt Jonas Westerlund, den advokat som försvarar mannen som är åtalad för att ha dödat sex rovdjur, underkänner bevisningen.

– Det finns egentligen inga bevis som binder min klient till några dödade djur. Sedan är det också oerhört viktigt för rätten att komma ihåg att varje åtalspunkt måste prövas och styrkas för sig, säger han.

Inte styrkt

Han menar även att det inte bevisar att hans klient dödat de djur som finns på bild i hans telefon. Inte heller kan GPS-rutter anses som bevis, eftersom någon annan kan ha använt mannens GPS.

– Det är inte styrkt, helt enkelt, att min klient har dödat något djur, säger han.

Stark bevisning

Men åklagare Åse Schoultz tycker att den samlade bevisningen, med information som hittats i männens GPS-utrustning, inspelade telefonsamtal, bilder och filmer, gör bevisningen stark.

– Jag anser att jag har så pass robust utredning, så mycket på fötterna, att jag inte kan tänka mig att det blir friande dom, säger hon.

Dom meddelas fredagen den 10 november.

Åklagarens yrkanden för de åtalade männen:

Fem års fängelse: Man i 45-årsåldern misstänkt för sex grova jaktbrott, anstiftan till grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott och grovt vapenbrott.

Tre års fängelse: Man i 35-årsåldern misstänkt för två grova jaktbrott och grovt vapenbrott.

Två års fängelse: Man i 75-årsåldern misstänkt för grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och artskyddsbrott.

Ett års fängelse: Man i 60-årsåldern misstänkt för grovt jakthäleri.

Samhällstjänst: Man i 40-årsåldern misstänkt för grovt jakthäleri och vapenbrott normalgraden.

Samtliga misstänkta nekar till brotten.

Läs mer: Åtal i jakthärvan

Fångat lodjur plågas på film

Nya misstankar om grova jaktbrott i stor härva