Regeringen förhalar gårdsförsäljning

Om de fyra partierna i regeringsunderlaget menar allvar med att införa gårdsförsäljning så håller det inte att låta en kluven socialminister förhala frågan, skriver Christofer Bergenblock (C).

Gårdsförsäljning är bra för de småskaliga dryckesproducenterna, för landsbygdsutvecklingen och för turismen. FOTO: CHRISTIAN ÖRNBERG/SCANPIX

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Återigen har riksdagens socialutskott översköljts med motioner om att införa gårdsförsäljning av alkohol i Sverige. Gårdsförsäljning har ett brett stöd från flera partier i riksdagen, men förutom centerpartisterna är det framför allt moderater och sverigedemokrater som motionerat om det. Förslaget beräknas kunna skapa 1300 nya jobb på landsbygden och skapa nya möjligheter för företagande och besöksnäring. Det som förvånar är varför riksdagsledamöter från regeringsunderlaget behöver skriva motioner i en fråga som regeringen redan påstår sig stå bakom.

Kanske är det så att ledamöterna är införstådda med den förhalningsprocess som just nu pågår i regeringskansliet och därför känner sig tvingade att agera på annat sätt i stället. I från centerpartiets sida har vi länge misstänkt att socialminister Jakob Forssmed (KD) är allt annat än intresserad av att ro den här frågan i land och att det är därför som ingenting händer.

Centerpartiet drev inom ramen för januariavtalet igenom den utredning som lades fram till regeringen i december 2021. Utredningen gick sedan ut på remiss och över 180 remissvar kom in till regeringskansliet i juni 2022, varav flertalet var positiva. Att den avgående regeringen inte tog tag i frågan är inte så konstigt eftersom socialdemokraterna hela tiden varit skeptiska, men att den tillträdande regeringen inte heller visat något intresse är oerhört anmärkningsvärt.

Centerpartiet har drivit den här frågan under lång tid och skälen är många. Det är bra för de småskaliga dryckesproducenterna, för landsbygdsutvecklingen och för turismen. I valrörelsen var vi därför nöjda över att även Sverigedemokraterna, Moderaterna , Kristdemokraterna och Liberalerna sade sig vara positiva till gårdsförsäljning. Det borgade ju för en bred majoritet i riksdagen efter valet och sammantaget har nu dessa partier 200 av 349 mandat.

Nu har det gått över 100 dagar sedan regeringen tillträdde, men trots att alla underlag är färdiga på regeringskansliet har man ännu inte lyckats författa en proposition i frågan. Socialministern kan inte ens ange en tidsplan för en kommande proposition. Visst finns det komplicerade överväganden att göra, men de två stora kring folkhälsan och Systembolaget är väl utredda. I utredningen konstaterades nämligen att gårdsförsäljning kan införas utan att det kommer få någon märkbar påverkan på folkhälsan och utan att detaljhandelsmonopolet sätts ur spel.

En känd företrädare för regeringen sa att man säger en sak före valet, sen genomförs valet och sen säger man en sak efter valet. Kanske är det så även med frågan om gårdsförsäljning, men ifrån Centerpartiet förväntar vi oss mer.

Om de fyra partierna i regeringsunderlaget menar allvar med att införa gårdsförsäljning så som Centerpartiet förespråkat under lång tid, så håller det inte att låta en kluven socialminister förhala frågan. Sveriges småskaliga producenter av öl, vin och sprit har väntat länge nog. Svensk landsbygd har väntat länge nog. Den här frågan behöver inte stå på jäsning längre, utan nu är det dags att tappa upp den efterlängtade propositionen. Det borde även regeringspartierna förstå. Så vad är det de väntar på?

Christofer Bergenblock (C)
riksdagsledamot, Halland, ersättare i Socialutskottet