Regeringen vill förenkla vildsvinsjakt nattetid

Regeringen föreslår ändringar i jaktförordningen för att göra det enklare och effektivare att jaga vildsvin på nätterna.

FOTO: MOSTPHOTOS

Idag är det inte tillåtet att använda jaktmedel för nattjakt generellt, men tillstånd kan ges efter enskilda beslut från länsstyrelsen. Nu skickar regeringen ut ett förslag på remiss om att ändra jaktförordningen. Viss teknisk utrustning ska få användas för att förenkla och effektivisera jakt av vildsvin, exempelvis i mörker.

Problem för markägare

Enligt förslaget ska det bli tillåtet att använda jaktmedel som elektronisk bildförstärkare, bildomvandlare, värmekamera och rörlig belysning i anslutning till jaktvapen vid jakt på vildsvin.

- De växande vildsvinstammarna orsakar stora problem för markägare och lantbrukare. Jakten efter vildsvin måste därför underlättas och effektiviseras. Att tillåta dessa jaktmedel vid vildsvinsjakt är ett steg på vägen, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, i ett pressmeddelande.

Vill minska skador

Då vildsvin är aktiva om natten och får jagas då, anser regeringen att det är befogat att använda nattriktmedel, termiska sikten och rörlig belysning.

- Förslaget leder förhoppningsvis till att fler vildsvin än idag kan skjutas. Skador orsakade av vildsvin på bland annat grödor kan därför förväntas minska, säger Sven-Erik Bucht.

Enligt förslaget ska de nya jaktmedlen få användas efter årsskiftet.

LÄS OCKSÅ; Danmark bygger viltstängsel vid tyska gränsen