Det meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) och konsumentminister Per Bolund (MP) under en presskonferens på fredagsförmiddagen.
Sedan 1 januari 2017 har det varit möjligt för det offentliga att ställa sådana krav. Den möjligheten utnyttjas dock bara i 60 procent av fallen.
– Vi tycker att det är för lite, sade Ardalan Shekarabi och förklarade att ett utredningsarbete inom finansdepartementet nu inleds för att få en lagstiftning om obligatorium på plats.
Elisabet Qvarford, vd för Svenskt Kött, deltog i presskonferensen. Hon välkomnar regeringens initiativ.
– Det är inte rimligt att svenska bönder har krav på sig som det offentliga inte behöver ta hänsyn till, sade hon.
Per Bolund betonade vikten av att konsumenterna ges verktyg för att kunna gör medvetna och hållbara val. Han pekade också på att den i andra länder höga antibiotikaanvändningen utgör ett hot mot folkhälsan som måste tas på största allvar.
Ardalan Shekarabi sade att det i grund och botten är en moralisk fråga att det ställs samma höga krav vid den offentliga upphandlingen som det görs på bönderna.
– De höga krav på miljö och hälsa som vi har i Sverige och som de svenska bönderna lever upp till ska inte innebär en konkurrensnackdel gentemot de utländska producenter som inte uppnår samma höga nivå, slog han fast.
Enligt civilministern kan lagstiftningen utformas så att den är förenlig med EU-lagstiftningen och internationella åtaganden.
– Vi hoppas få en tvärpolitisk uppbackning av processen, sade Ardalan Shekarabi.