Regn har gett bra vallskörd men ökad svamprisk

I stora delar av landet blev den första vallskörden betydligt större än väntat men den blöta väderleken innebär samtidigt en ökad risk för svampangrepp.

Vallskörden blev oväntat stor på flera håll i landet.
Vallskörden blev oväntat stor på flera håll i landet. FOTO: TOVE NILSSON

Läget i Västra Götaland

– Vallskörden kördes från sista veckan i maj till en vecka in i juni och volymen är mycket bra. Däremot är kvalitén lite sämre än man hade önskat. Orsaken är att vi har haft mycket regnskurar vilket har gjort att vissa har fått vänta lite med skörden och den har varit blötare än vad man skulle ha önskat. Regnet ger däremot bra förutsättningar för återväxt och det har körts mycket stallgödsel de senaste veckorna. Vi har inte haft några större problem med skadeinsekter men det blöta vädret innebär att vi förväntar oss en del svamp, säger Jakob Eriksson, växtodlingsrådgivare i Vänersborg.  

Läget på Gotland 

– Det blev en rätt så hyfsad första vallskörd och många blev glatt överraskade. Efter vallskörden har det dessutom kommit 20 millimeter regn och många hann ut med gödsel på vallarna innan dess så nu ser vi fram mot en mycket bra andra skörd. Däremot antar jag att man tappat lite kvalité då många väntade med att skörda för att få lite mer volym. Här odlar vi även mycket bruna bönor och de har precis kommit upp så även de blev glada för lite fukt. Om vi ska vara lite kritiska innebär fukten att vi har ett större svamptryck än normalt och det har även blåst mycket sandstormar vilket både majsen och morötterna har tagit skada. På sina håll har man därför fått så om morötterna, säger Bengt Viken, växtodlingsrådgivare på Gotland.

Läget i Skåne

– Vi har haft en bra vallskörd och även i övrigt när det gäller spannmål och raps så ser det väldigt bra ut. Jag tror att vi har en väldigt bra skörd på gång, men det är fortfarande långt kvar och hur bra den blir avgörs av vädret i juli. För spannmålens del ska det helst vara en dålig svensk badsommar för då får vi se en toppskörd. Men om vi får en treveckorstorka med värme då kommer inte vattnet att räcka till på torkkänsliga jordar. Sedan 2014 har vi även haft stora problem med Skidgallmyggan i höstrapsen men i år gick det ner på en låg nivå, säger Anders Adholm, växtodlingsrådgivare i Borgeby.

Vallskörd i Södermanland.
Vallskörd i Södermanland. FOTO: JUSTINA OLSSON

Läget i Södermanland

– Ganska många har tagit den första vallskörden men det är en hel del som väntar eftersom det gång på gång har lovats regn utan att komma något. Det har inte varit en kanonskörd men mer än vad vi trott och där det har skördats har det redan börjat växa lite efter skörden. Men det behövs verkligen mer regn. De grödor som kom i marken tidigt och kunde tillgodogöra sig fukten har vuxit bra men det som såddes senare har vuxit dåligt eftersom det har varit så torrt. Dessutom tog jordlopporna en hel del och det har även varit kallt, säger Justina Olsson, växtodlingsrådgivare i Nyköping.