Rekordtidig vallskörd i Dalarna

I Dalarna slår man nu en rekordtidig förstaårsvall. Men kommer det inte regn snart så riskerar det ändå att bli foderbrist i vinter.

Vallskörd i full gång.
Vallskörd i full gång.

I Dalarna är det redan dags att slå den första vallen för i år, tidigare än vanligt, rapporterar SVT Dalarna.

– Det har varit en mycket speciell vår. För bara några veckor sedan hade vi snö här, nu slår vi vall rekordtidigt. Vi är minst en vecka tidigare än vanligt, säger Erik Roos, lantbrukare från Gagnef.

God kvalitet

Tack vare värmen och solen verkar det bli riktigt god kvalitet på grödorna, tvärt emot vad som var fallet förra året. Då gjorde en kall sommar att andraskörden av vall slog fel. När det dessutom var slaktköer och Erik Roos inte blev av med djur i den takt han tänkt sig blev foderbristen akut.

– Jag räddades av en bonde i Hälsingland. Han hade ett tak som rasat in och var tvungen att ta bort sina djur och stod med en massa foder över.

"Måste komma regn"

Nu ser första skörden ut att bli bra, men kommer inte regnet snart finns det risk att andraskörden inte blir lika lyckad.

– Just nu är jag inte orolig, vi som slår är bara glada för solen. Men det måste komma regn inom en eller två veckor annars blir återväxten på vallen lidande, säger Erik Roos.

LÄS MER: Så står sig grödorna i värmen