Resistens mot glyfosat i renkavle

Glyfosat är ett av få växtskyddsmedel som renkavle inte redan är resistent mot. Nu har tecken på resistens upptäckts i England. Men det är fortfarande möjligt att ställa om och undvika full resistens, enligt brittiska forskare.

Resistens mot glyfosat har upptäckts hos renkavle i England.
Resistens mot glyfosat har upptäckts hos renkavle i England. FOTO: PER WIDÉN

Genom att kombinera fältövervakning, växthusförsök och klassisk genetik har en forskargrupp vid Rothamsted Research lyckats förutsäga risker för resistens innan den uppträder i fält. Metoden har de tillämpat på glyfosatanvändning i renkavle, skriver irländska Farmers Journal.

Ökad glyfosatanvändning

Den ökade glyfosatanvändningen har bidragit till att renkavle börjat utveckla resistens, enligt Paul Neve, en av forskarna bakom studien.

– Vi fann att renkavlebestånd med större historisk exponering för glyfosat är de som är minst känsliga för kemikalien, säger han.

Tidsfråga innan resistens

– Om glyfosatbruket fortsätter att öka är det en tidsfråga innan resistens utvecklas. Glyfosat bör användas förnuftigt, i strategier där herbicider kombineras med andra odlingsåtgärder som minskar risken för att vi selekterar fram plantor med resistens, säger Paul Neve.

Forskarna samlade in renkavlefrö och data om odlingsåtgärder inklusive glyfosatanvändning från 132 gårdar i England. I växthus testades sedan hur 16 000 renkavleplantor svarade på ogräsmedlet.

LÄS MER: Glyfosatförbud negativt för klimatet

LÄS MER: Loppet kört för glyfosat

LÄS MER: Forskare kan ha hittat glyfosatersättare