Revanschdags för svenska skogsbrukets rykte

Utan det öppet kritiska Miljöpartiet i regeringen kan svenskt skogsbruk i framtiden förhoppningsvis hanteras bättre. Skogen finns definitivt med på agendan inför valet i höst, skriver Ester Hertegård.

Är de som propagerar för att bannlysa allt effektivt skogsbruk verkligen redo att gå tillbaka till de fossila råvarorna, undrar Ester Hertegård.
Är de som propagerar för att bannlysa allt effektivt skogsbruk verkligen redo att gå tillbaka till de fossila råvarorna, undrar Ester Hertegård.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Det finns en stark förhoppning om att 2022 blir året då en mer rättvisande bild av det svenska skogsbruket får spridas i Europa. Visst är det bra med ett mått av ödmjukhet från skogsägarnas och skogsbolagens sida i att det alltid finns förbättringsmöjligheter i hållbarhet, men bilden av ett Sverige som ”skövlar sina naturskogar” kan gott fått höras för sista gången.

Vilken bild som förmedlats av Sveriges skogsbruk gentemot andra länder har varierat genom tiderna. På Rijksmuseum i Amsterdam finns en 1,92 x 2,55 meter stor oljemålning från 1650 föreställande det svenska timrets möjligheter. Det är Julita styckebruk som har avbildats för att påvisa för omvärlden vilka stora möjligheter som den svenska skogens resurser hade att erbjuda samhället i stort, men kanske investerare i synnerhet. Det är vackra industribyggnader av trä och timmerhögar med vackra skogar i bakgrunden.

Mycket är sig både likt och förändrat sedan 1600-talet. Tack vare ett ansvarsfullt brukande av skogen råder det ingen brist på råvara, vars fördelar gentemot fossila råvaror inte kan proklameras nog, även om det används till annat idag. Till viss del är även marknadsföringen liknande. Svenska Institutet exempelvis, en myndighet vars uppdrag är att marknadsföra Sverige utomlands, är inte sena att föra fram möjligheterna med svensk träråvara som något av det bästa som landet har att erbjuda omvärlden. Inte längre i form av stora oljemålningar kanske, men likväl idogt.

Samtidigt har som bekant en högljudd skara aktivister lyckats få gehör för en närmast extrem bild. Uttalanden som ”Internationellt sett så ligger Sverige i botten när det gäller naturvård.”, att den svenska skogen skövlas i likhet med Amazonas och att skogsindustrin är lika skadlig för klimatet som oljeindustrin. Det är lobbyorganisationer med stora ekonomiska muskler som fått oproportionerligt gehör, inte bara i media utan också i EU-politiken där Sverige blivit något slags svart får.

Som ett resultat har EUs miljökommissionär Virginijus Sinkevičius den senaste tiden börjat prata om Sverige som ett dåligt föredöme i skogsbruksfrågor. Att dåvarande regeringen gjorde ett uruselt jobb i att försvara det svenska hållbarhetsarbetet i skogen gjorde inte saken bättre.

Utan det öppet skogsbrukskritiska Miljöpartiet i regeringen kan frågan i framtiden förhoppningsvis hanteras bättre. Skogen finns definitivt med på agendan inför valet i höst.

Är de som propagerar för att bannlysa allt effektivt skogsbruk verkligen redo att gå tillbaka till de fossila råvarorna? Det är svårt att tro. 2022 borde bli året för det svenska skogsbrukets revansch.

LÄS MER: Efterlyses: En saklig debatt om skogen!

LÄS MER: Landsbygdsfientligt att inte utnyttja skogen