Rickard Axdorff i Lantbrukspodden: ”Någon får gå före och ta skiten”

Vissa beskriver honom som alltför konfrontativ. I veckans avsnitt av Lantbrukspodden berättar opinionsbildaren Rickard Axdorff om hur det är att gå före i debatten och sticka ut hakan.

Rickard Axdorff är ordförande för Naturbrukarna Sverige. Han arbetar som produktchef för Skogsaktuellt, en del av Jordbruksaktuellt.
Rickard Axdorff är ordförande för Naturbrukarna Sverige. Han arbetar som produktchef för Skogsaktuellt, en del av Jordbruksaktuellt. FOTO: PRIVAT

Chans att påverka

Som oberoende opinionsbildare inom de gröna näringarna och i landsbygdsfrågor har Rickard Axdorff, skogsbrukare och köttproducent norr om Örebro, upptäckt att det finns goda möjligheter att påverka.

Han engagerade sig det gångna året för att bemöta de negativa kampanjer som Max, Eon och Kronfågel utsatte lantbruket för och den debatt han startade om utförsäljning av Sveaskog har lett till att riksdagens utredningstjänst har fått frågan på sitt bord.

Så lyssnar du på Lantbrukspodden

Sök på ”Lantbrukspodden” i appar där poddar finns, exempelvis Spotify och Podcaster. Glöm inte att prenumerera, så riskerar du inte att missa när det kommer nya avsnitt! Du kan förstås även lyssna direkt här i artikeln, eller ladda ned avsnittet, via spelaren högst upp!

– Vi är ett gäng opinionsbildare på landsbygden som politiker oavsett läger hör av sig till när de försöker ta reda på hur det egentligen förhåller sig. Det är ju ett ganska stort underbetyg åt de som är utsedda att företräda näringen, säger Rickard Axdorff när han medverkar i Lantbrukspodden.

”Någon får gå före och ta skiten”

Rickard Axdorff är ordförande i föreningen Naturbrukarna Sverige och är medveten om att en del beskriver honom som alldeles för konfrontativ.

– Men många av de debattinlägg som i dag kommer från skogssektorn hade omöjligt kunnat skrivas om inte Naturbrukarna först flyttat fram positionerna för vad man kan prata om. Någon får gå före och ta skiten, säger han i samtalet med Land Lantbruks reporter Göran Berglund.

I avsnittet berättar Rickard Axdorff om hur hans planer på ett kalhygge i sann familjetradition stoppades av Skogsstyrelsen och vad som i stället blev resultatet, men också sin oro för konsekvenserna när staten i allt högre grad överger landsbygden.

LÄS MER: Alla avsnitt av Lantbrukspodden hittar du HÄR