Riksdagsdebatt om aktivisternas hot mot bönderna

Under tisdagens riksdagsdebatt diskuterades de militanta aktivisternas hot och trakasserier mot bönderna. Hårdare straff, nya lagförslag och ett tydligare uppdrag för polisen fanns bland de förslag som lyftes fram.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) fick svara på frågor om vad regeringen gjort för att komma tillrätta med brotten mot lantbrukare.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) fick svara på frågor om vad regeringen gjort för att komma tillrätta med brotten mot lantbrukare. FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Den senaste tidens uppmärksammade granskning om djurrättsaktivister av bland andra Göteborgs-Posten debatterades friskt i riksdagen under tisdagen.

Stärka polisens befogenheter

Inrikesminister Mikael Damberg (S) fick svara på frågor om vad regeringen gjort för att komma till rätta med brotten.

– Vi accepterar inte det här och vill stärka polisens befogenheter att bekämpa djurrättsmotiverad brottslighet, sa Mikael Damberg, som vid flera tillfällen betonade att polisen tar brotten på stort allvar.

Straffskärpning

Det som redan gjorts är att det nu finns en ny kamerabevakningslag samt att straffen för grovt olaga hot och grov skadegörelse har skärpts.

Krav på hårdare påföljder

Bland de som ställde frågor och lyfte fram åsikter fanns bland andra moderaterna Alexandra Anstrell och Åsa Coenraads, som betonade att brotten måste tas på större allvar än vad som görs i dag, och att det krävs hårdare rättsliga påföljder. Där behöver regeringen hitta en samlad lösning.

Lokal närvaro

Mikael Dambergs svar var att polisen har tvingats till orimliga prioriteringar och det har varit för få anställda. Men med den nya satsningen på poliser kommer man att fokusera på en bättre lokal närvaro.

Bråttom med nya lagförslag

Magnus Oscarsson (KD) ansåg att det är bråttom att ta fram nya lagförslag:

– Ett sådant förslag är att gårdsplanen vid jordbruk ses om inhägnat industriområde, då skulle det innebära olaga intrång att ta sig in där, sa han.

Läs mer: Allt om kampanjen #rörinteminbonde