Riksdagsledamöter ville veta mer om Molstaberg

Under tisdagseftermiddagen träffade LRF-representanter riksdagsledamöter för att diskutera fallet Molstaberg och förutsättningarna för svensk livsmedelsproduktion i allmänhet.

Carl Aschan, regionchef i LRF Mälardalen.
Carl Aschan, regionchef i LRF Mälardalen. FOTO: DANIEL HEDENBRO

Det var på initiativ av Kristina Yngwe (C), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, som ett antal riksdagsledamöter på tisdagseftermiddagen mötte LRF-representanterna Palle Borgström, Tomas Olsson och Carl Aschan.

”Ställer frågan om svensk livsmedelsproduktion på sin spets”

Huvudämnet under det två timmar långa mötet var vargattackerna mot fårproduktionen på Molstaberg och beslutet från Länsstyrelsen Stockholm att inte bevilja skyddsjakt.

– Det som har hänt på Molstaberg är en syntes av vår jordbruks- och rovdjurspolitik och ställer frågan om svensk livsmedelsproduktion på sin spets, säger Carl Aschan, regionchef i LRF Mälardalen.

Tomas Olsson, ordförande i Sveriges Lammproducenter, informerade ledamöterna om att cirka 70 procent av det lammkött som äts i Sverige är importerat och att det endast finns ett halvdussin producenter i landet som är av den digniteten att de motiverar en heltidstjänst.

”Alla har inte landat i uppdraget”

Ett dussintal ledamöter, inte bara från miljö- och jordbruksutskottet, deltog i träffen som först och främst blev ett samtal. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna var representerade ledamöter från olika håll i landet, främst vargtäta områden.

– Jag berättade hur jag utifrån mina erfarenheter som regionchef kan se hur olika tre länsstyrelser arbetar. Det är uppenbart att alla inte har landat i uppdraget att väga av tillsynsarbetet mot att stimulera tillväxt. De har en resa att göra, säger Carl Aschan.

Den uppfattningen delas av Kristina Yngwe.

– För de av ledamöterna som inte är i daglig kontakt med dessa frågor tror jag att just olikheterna mellan länsstyrelserna var den stora aha-upplevelsen. Det innebär att det kanske inte är lagstiftningen det är fel på utan hur den tillämpas av enskilda tjänstemän, säger Kristina Yngwe.

Kristina Yngwe (C).
Kristina Yngwe (C). FOTO: JOHAN SEDENIUS

LÄS MER: Länsstyrelsen ordnade hennes rovdjursstängsel

Molstaberg ska debatteras i riksdagen

Under mötet diskuterades också rovdjursstängslingen där fallet Molstaberg visar att tamdjursägarna i vissa län förväntas stå för arbetet med att hålla ute de vilda djur som staten har beslutat att ha.

– Vårt besked var att bidraget till stängslingen måste tillbaka från landsbygdsprogrammet in i viltskadeersättningen så att de som söker åter kan få full ersättning, säger Carl Aschan.

Någon gång i juni räknar Kristina Yngwe med att fallet Molstaberg kommer att dyka upp i riksdagens interpellationsdebatt.

– Nu ville vi ge ledamöterna chansen att få en bild av vad som har hänt på Molstaberg. Det är likväl viktigt att vi inte fastnar i ett enskilt fall utan försöker hitta ett sätt att få djuruppfödning att fungera i områden med varg, säger Kristina Yngwe.

”Inte så politikerna hade tänkt sig”

Under onsdagen blev det officiellt klart att LRF kommer att driva ett principmål och överklaga länsstyrelsebeslutet att inte tillåta skyddsjakt till förvaltningsrätten.

– Molstaberg är ett exempel på en myndighetsövning som är helt oacceptabel och där myndigheten inte klarar av att göra de avvägningar den ska. Det är inte så politikerna hade tänkt sig, säger LRF-ordföranden Palle Borgström.