Risk för torka – men utan uppåtgående priser
Väderläget är knepigt och som det ser ut nu råder jag ingen att sälja börsvete på den här låga nivån. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.
Väderläget är knepigt och som det ser ut nu råder jag ingen att sälja börsvete på den här låga nivån. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.
Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
Vete: Väderoron för vetets utveckling är nu borta, åtminstone i form av oro i köparledet. Priserna faller och natten till måndag öppnade Asien med ytterligare prisfall om cirka 6 cent per bushel. Värdeminskningen sedan toppen är nu omkring 4 000 kronor per bil och släp levererad vara. På stora gårdar gör det en hel del i bidragskalkylen.
Säkert är det många bönder som hann med att låsa priset på vissa procent av förväntad skörd. Kan då goda priser återvända till oss? Nja, en besvärande faktor är att grödornas utveckling i Frankrike har gått fort så höstkornet är nu fullt utaxat och vetet är på gång.
Det i kombination med de väderprognoser som vi har gör att oro för låg skörd är mycket förminskad. Vi här hemma kan då hamna i den besvärliga situationen att torkan återvänder till oss utan att för den skull priserna går upp. I Sverige är det långt till vetets axgång och vissa delar av odlingsområdet kommer att behöva mer regn.
Det hindrar inte att de cirka 10 mm som kom var ytterst välbehövligt för kväveupptaget, men det kommer inte att räcka till stråskjutning och än mindre imatning av axen. Som det ser ut nu råder jag ingen att sälja börsvete på den här låga nivån. Det ser inte heller så bra ut för er som sneglar på köp, för i så fall måste vädret ändra sig snabbt. Kommande veckor ska användas till uppföljning av grödorna och spruta det som behövs vid rätt tillfälle. Det ger bättre utdelning!
Politik: Donald Trump och USA går nu i spetsen för kritiken mot Kina och dess obenägenhet att vara fullt ut tydligt med vad som bäst borde göras åt corona. Misstankarna är att Kina istället bara tänkte på egenintressen och det här är inte vad marknaden vill ha. Återgång till normalitet finns inte runt hörnet och därmed ligger den våta filten av misstroende tung över de riskvilliga aktörer som vi måste ha för kommande optimism.
Gris: Tyskt pris för helfall sjönk nu till ny botten. Omräknat till svensk valuta så noterar vi lite mer än 17 kronor per kilo. Det här är antagligen negativt för svensk fläskmarknad också, även om följsamheten mellan svenskt och tyskt grispris är högst ungefärlig.
Här misstänker man förstås en konsumtionsedgång till följd av corona och ingen vet hur länge coronaeffkten kommer att bestå.
Mjölk: En verkligt viktig auktion på Fonterra hölls i går, tisdag, och har vi tur står priset kvar på i alla fall plus minus noll. I annat fall och med ett nytt prisfall hamnar Arla i en trängd situation.
Minns gärna hur Friesland Campina sänkte mjölkpriset nu senast och kom ihåg att Tysklands mjölkinvägning ökar – då ser alla det allvarliga i situationen.
Till sist: Vi är i vårens vackraste tid då gräs och gröda gror och vi har till och med fått regn. … sådant värmer!