Ryssland misstänker att grannen har svinpest

Vitryssland har förlorat 500 000 grisar under 2018. Ryssland misstänker att grannlandet har problem med svinpest, men Vitryssland förnekar bestämt.

Ryssland misstänker att afrikansk svinpest härjar i Vitryssland. Detta kan hota ryska grisar, som de på bilden.
Ryssland misstänker att afrikansk svinpest härjar i Vitryssland. Detta kan hota ryska grisar, som de på bilden. FOTO: MOSTPHOTOS

Nästan 500 000 grisar har försvunnit från Vitryssland sedan 2018 och nu är grispopulationen åter på samma nivå som 2011, skriver Global Meat News.

Detta har fått Ryssland att misstänka att Vitryssland har problem med afrikansk svinpest, trots offetliga förnekanden. Än så länge har ingen officiell förklaring till den snabba nedgången i antalet grisar getts.

Ingen ökning i produktion

Enligt Global meat news har Vitryssland förlorat 15 procent av sina grisar under det första kvartalet i år, från 3,1 miljoner till 2,6 miljoner grisar. Detta enligt siffror från den statliga statistiken. I vissa områden, som Brest Oblast, har antalet grisar sjunkit med 25 procent och flera stora grisgårdar har stängt.

Däremot har det inte skett någon betydande ökning i produktionen av griskött under början av 2018, knappt en procent.

Påstådd smitta

Sedan den 10 april har den ryska veterinärmyndigheten Rosselkhoznadzor förbjudit import av levande grisar, fläskkött samt alla gris produkter från Vitryssland. Rosselkhoznadzor påstår att det har funnits svinpestsmitta i korv från Vitryssland, något som Vitryssland förnekar och vidhåller att landet har varit fritt från svinpest sedan 2014.

Veterinärmyndigheten Rosselkhoznadzor har också begärt information från Vitryssland angående uppgifter om att gristar skulle ha bränts på en gård i Gomel Oblast, men inte fått någon förklarig, vare sig till det eller till varför antalet grisat sjunkit så fort och mycket.