Så ser matförtroendet ut för politikerna

Centerpartiet i topp och Feministiskt initiativ i botten. Det är resultatet av en stor undersökning där svenskarna har svarat på vilket parti de har störst förtroende för när det gäller mat och politik.

FOTO: DEMOSKOP

Med mindre än ett år kvar till nästa riksdagsval har bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen, Li, låtit Demoskop göra en undersökning om allmänhetens förtroende för de politiska partierna på matens område.

FOTO: DEMOSKOP

Centern i topp

"Vilket parti har du störst förtroende för när det gäller politik på matområdet?" löd frågan i de drygt 1 000 intervjuerna som genomfördes i början av oktober.

Överlägset högst förtroende fick Centerpartiet med 28,9 procent, vilket är en ökning med 14 procent från 2014. Tvåa kommer Socialdemokraterna som ökar med 8 procent till 18, 6 procent. Miljöpartiet hamnar på tredje plats med 13,5 procent.

MP står för största raset

Miljöpartiet rankas alltså relativt högt i sammanhanget, men står samtidigt för det största förtroenderaset – 2014 fick partiet 38 procent av rösterna.

Moderaterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna får vart och ett cirka 6 procent. Liberalerna får 1,8 procent, Kristdemokraterna 1,4 procent och Feministiskt initiativ 1,3 procent.

FOTO: MOSTPHOTOS

"Det finns flera partier som borde fundera på varför man får låga förtroendesiffror i en så viktig fråga. Mat är en angelägenhet för alla människor, så att vinna röster på matfrågan borde inte vara så svårt men ändå misslyckas de flesta. En anledning kan vara att partierna inte är särskilt bra på att berätta vad man tycker", säger Jimmy Sandell, kommunikationschef vid Li, i ett pressmeddelande.

Politiker ytterst ansvariga

På en fråga i undersökningen om vem som har störst ansvar för att Sverige har en livskraftig livsmedelsproduktion svarade 28 procent politiker. Producenter av mat och dryck fick 24 procent av rösterna och på tredje plats konsumenterna själva med 21 procent.

Endast 4 procent uppgav att lantbrukare har det största ansvaret för en livskraftig livsmedelsproduktion.

LÄS MER: Björn Hellman ny vd för Livsmedelsföretagen