Så tjänar Årets spjutspets pengar – trots coronapandemin

Det gäller att se problem som en möjlighet. Så resonerar Tiraholms Fisk AB som lyckades med att ställa om delar av sin verksamhet och öka sin omsättning under våren, trots att coronapandemin på en natt raderade vårens hotell- och konferensbokningar.

Var flexibel! Se problem som en möjlighet och var beredd att ställa om snabbt om det behövs. Det är ett av tipsen som Årets spjutspetsföretag 2020 delar med sig av.
Var flexibel! Se problem som en möjlighet och var beredd att ställa om snabbt om det behövs. Det är ett av tipsen som Årets spjutspetsföretag 2020 delar med sig av. FOTO: CHRISTEL LIND

Av de sex finalister till Årets spjutspets 2020 som presenterats i Land Lantbruk under våren finns det en vinnare - Tiraholms Fisk AB. Företaget, som involverar hela familjen Ekwall med Nils och Vicky, Jens, Malin och Jonas, har gått från yrkesfiske, via förädling, gårdsbutik och restaurang till att nu även vara en hotell- och konferensanläggning med ett fantastiskt läge mitt i naturen på en halvö i sjön Bolmen i Småland.

”Levande gårdsmiljö och naturen in på knuten”

- Det unika hos oss är fisket, närheten till sjön. Här driver vi en anläggning med en levande gårdsmiljö och naturen in på knuten som vi tror kan inspirera många. Vi ville bygga ett hotell som skulle passa in i vårt koncept som är "Nära på riktigt". Nära till naturen, till råvaran, till gästerna, till varandra. Gästerna ska komma hit för att bygga relationer, säger Malin Ekwall.

Nu blev det ett avbrott i hotellverksamheten i och med pandemin. Men familjen Ekwall lyckades med att ställa om delar av verksamheten. En del av arbetsuppgifterna i hotellet har till exempel bytts mot att åka runt med fiskbilen till Rekoringar.

Utökade öppettider

Dessutom har man utökat öppettiderna i restaurangen, öppnat en glassbar, haft några mindre evenemang samt satsat på underhållsarbete.

Nu är man på väg in i sommarsäsongen med fullfart. Ställplatserna för husbil utnyttjas till sista plats.

– Vi får ta lite mer av åkern. Så många husbilar som vi haft under helgerna i maj brukar vi inte ha förrän i slutet av juli, säger Vicky Ekwall.

FAKTA: Tiraholms Fisks tips för att lyckas som entreprenör

- Var flexibel! Se problem som en möjlighet och var beredd att ställa om snabbt om det behövs.

– Bygg upp resurser. Det handlar inte bara om ekonomin i företaget utan gäller även att bygga upp en kompetens bland medarbetare.

- Var rädd om vänner och nätverk.

- Samverka lokalt med andra företagare. Om det går bra för oss så spiller det över på andra i bygden.

- Involvera barnen tidigt och fråga om de är intresserade av att vara med i företaget. Men tvinga inte in dem utan låt dem testa annat först.

- Låt nästa generation hitta de områden som de brinner för och är bra på.

LÄS MER: Här hittar du alla finalisterna i Årets spjutspets 2020