Samarbete är bättre än polemik i kostnadskrisen

Det är märkligt att Centerpartiet kritiserar Sverigedemokraterna för att ha en låg ambition för svenskt jordbruk. I vårt budgetförslag lade vi 900 miljoner mer än regeringen till extra nationell medfinansiering i landsbygdsprogrammet, skriver tre SD-riksdagsmän.

SD la ett utskottsinitiativ att minska reduktionsplikten till fem procent, vilket skulle betyda 750 miljoner till jordbruket och drygt tre kronor billigare diesel per liter.
SD la ett utskottsinitiativ att minska reduktionsplikten till fem procent, vilket skulle betyda 750 miljoner till jordbruket och drygt tre kronor billigare diesel per liter. FOTO: PRESSBILD JOHN DEERE

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Martin Ådahl och Daniel Bäckström (C) replikerade på vår artikel, vilken främst handlade om att SD, M och KD hade lyckats driva igenom att precisionsodling skulle vara ett av de ettåriga miljöstöden i Sveriges strategiska plan.

För det första är det märkligt tyst från centerpartistiskt håll om att den strategiska planen hade blivit svag om inte de blågula partierna hade agerat i utskottet, genom brev och i möten med näringsdepartementet. Det är även märkligt att Centerpartiet kritiserar Sverigedemokraterna för att ha en låg ambition för jordbruket. I vårt eget budgetförslag lade vi 900 miljoner mer än regeringen till extra nationell medfinansiering i landsbygdsprogrammet redan från 2022, för att nå målsättningarna i Livsmedelsstrategin. Vi vill även bland annat sänka dieselskatten för skogs- och jordbruksmaskiner så lågt det går och avskaffa den allmänna löneavgiften för tre anställda.

Det är däremot riktigt att vår jordbrukspolitik inte fick helt genomslag i den blågula budgetöverenskommelsen i höstas. Centerpartiets budgetförslag blev det heller inget av. Man kan inte jämföra en överenskommelse om en budgetreservation gjord på några veckor med ett reguljärt samarbete om en hel budget, som det blir fråga om efter valet. Överenskommelsen gav i alla fall en miljard mer till jordbruket från 2023, precis som LRF ville.

Att Sverigedemokraterna inte fick igenom miljarden redan från 2022 får Centerpartisterna att säga att Sverigedemokraterna skulle avvakta, trots kostnadskrisen i jordbruket. Redan före jul begärde Kristdemokraterna att departementet, Jordbruksverket och LRF skulle komma till utskottet. Med tanke på det utlovade mötet och att siffror från intäktssidan skulle finnas vid handen då, valde vi att inte ta mer än ett initiativ innan dess. Vi lade ett utskottsinitiativ att minska reduktionsplikten till fem procent. Det skulle betyda 750 miljoner till jordbruket och drygt tre kronor billigare diesel för åkerier och landsbygden i övrigt. Centerpartiet röstade emot och då föll förslaget.

Det kan vara på sin plats att nämna att WWF gör samma analys som Sverigedemokraterna länge har gjort om att en för hög nivå på reduktionsplikten är ett hot mot miljön på andra sidan jorden och ger liten klimatnytta på grund av avskogning.

Under tiden har vi aktivt stött Centerpartiets utskottsinitiativ om en nödmiljard och vi har satt press på regeringen att agera, i riksdagen och i media. I tisdags lade vi också ett utskottsinitiativ i finansutskottet om sänkt elskatt, något som skulle gynna bland annat svenskt jordbruk. Vill Centerpartiet samarbeta med oss om det?

Mattias Karlsson (SD), landsbygdspolitisk talesperson

Martin Kinnunen (SD), miljöpolitisk talesperson

Staffan Eklöf (SD), ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet

LÄS MER:

LÄS MER: