SCA planerar bioraffinaderi i Timrå

SCA utökar sin satsning på bioraffinerat bränsle genom en planerad ansökan om att starta en fabrik i Östrandsområdet, i Timrå.

FOTO: SCA

SCA planerar för en utbyggnad av bioraffinaderier i Sverige. Vid sidan om bioraffinaderiet i Obbola, som Land Skogsbruk har skrivit om, vill företaget även starta en fabrik i Timrå, skriver Sveriges Radio P4 Västernorrland. I området har SCA tidigare haft en omfattande massaproduktion.

Kallar till samråd

En ansökan är på gång om att starta en fabrik i området och därför kallar nu SCA till samråd den 21 mars i Timrå kommunhus. Syftet är att bygga en fabrik för att tillgodose behovet av bränsle för fordon i Jämtland och Norrland.

Det kräver dock ett tillstånd från Mark- och miljödomstolen, då det krävs utfyllnader i vattnet i Skönviken och att fabriken i övrigt kräver mer utrymme. Därför tror Björn Lyngelt, kommunikationsdirekt att ett beslut ligger en bra bit fram i tiden.

– Vi investerar just nu 8 miljarder i Östrand för att fabriken ska bli dubbelt så stor. Det kommer ge nya biflöden som svartlut, bark och annat som vi ser att man kan ha intressant användning för. Den här investeringen är definitivt en miljardinvestering, säger Björn Lyngfelt, till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

"Mycket stor fabrik"

Utöver fordonsbränsle finns planer på att även tillverka bränsle till jetflygplan. Kapaciteten väntas ligga på totalt 300 000 ton.

– Det här är en mycket stor fabrik. Det blir den största från skogsråvara i Sverige och motsvarar ungefär 2 procent av alla drivmedel till vägtransporter i Sverige, eller lika mycket biodrivmedel som behövs för att försörja hela det svenska inrikesflyget, säger Gustav Melin på Svenska bioenergiföreningen, till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

LÄS OCKSÅ: SCA utreder produktionslyft i Obbola-bruket