SCA toppar listan över nöjda medarbetare

Delaktighet och ärlighet är två viktiga komponenter för att få anställda att trivas enligt skogsbolaget SCA. Och det finns anledning att lystra för nyligen hamnade SCA överst på listan bland svenska arbetsgivare där medarbetarna trivs bäst.

Maria Nyberg, rekryteringschef, SCA.
Maria Nyberg, rekryteringschef, SCA. FOTO: SCA

Jobbsökarsajten Jobbland har tagit fram en lista över vilka företag som medarbetare trivs bäst att arbeta för i Sverige. Bland de stora företagen hamnar skogsbolaget SCA överst.

Maria Nyberg som är rekryteringschef och ansvarig för arbetsgivarvarumärket är dock inte helt förvånad.

– Vi genomför regelbundet medarbetarundersökningar där vi mäter hur väl medarbetarna trivs på jobbet och de undersökningarna har generellt sett höga värden, berättar hon. Varje chef jobbar också i sin grupp med sina utfall på undersökningen för att förbättra olika saker.

Viktigt med introduktionsplan

Hon säger att det inom alla grenar inom bolaget jobbas med mål och individuella utvecklingsplaner för varje medarbetare. Det har också under en lång tid arbetats med utbildningar på olika nivåer och i olika paket för vissa kategorier av personal.

Arbetet börjar när den nya medarbetaren kliver in på arbetsplatsen med en strukturerad introduktionsplan.

– Det tror jag bidrar till att medarbetarna är nöjda. De blir inte inkastade på arbetsplatsen utan får lära känna den först. Vi utför även exitsamtal när en anställd slutar hos oss för att få reda på varför de slutar så att vi kan lära av det.

FAKTA: Tips för att få medarbetare att trivas

– Ha tydliga mål och individuella utvecklingsplaner.

– Ha en strukturerad introduktionsplan från första dagen.

– Tar lärdom av varför medarbetare slutar.

– Låt medarbetarna delta i arbetet med att rekrytera nya kollegor.

– Låt medarbetare vara delaktiga.

Maria Nyberg säger att många andra arbetsgivare också gör ovanstående men att det är helheten som gör att SCA rankas högre.

– Anledningen till att vi hamnar högt är kanske att vi av våra anställda och tidigare anställda upplevs som en trygg, ansvarstagande och hållbar arbetsgivare där man får utvecklas, tror hon.

”Börja inifrån”

SCA tror också på att låta medarbetarna delta i arbetet med att marknadsföra bolaget mot nya medarbetare. De arbetar med ambassadörer och under externa aktiviteter är medarbetarna med och visar upp SCA.

Vad kan ni lära andra bolag som vill bli attraktiva arbetsgivare?

– Att man ska börja inifrån, inkludera medarbetarna och vara transparent och ärlig så gott det går. Det går inte att ”måla läppstift på grisen” och tro att det ska bli bra säger Maria Nyberg.

Rankingen över Sveriges bästa arbetsgivare är framtagen genom att titta på recensioner som anställda och tidigare medarbetare hos 88 000 företag som befinner sig på Stockholmsbörsen Large Cap.

Studien utfördes av Jobbland den 13 juni 2020 och bygger på en analys om vad olika bolags anställda och tidigare anställda har lämnat för anonyma betyg.

FAKTA: SCA

Antal anställda: Cirka 4 100.

Verksamhet: Skog, massa, papper, träprodukter, förnybar energi och logistik.

2017 delades SCA som då hade 44 000 medarbetare och blev SCA å ena sidan och Essity å den andra. I dag är Essity en av SCA:s kunder.

LÄS MER: Hon fick jobb som maskinförare direkt efter studenten