SCA utreder produktionslyft i Obbola-bruket

SCA utreder möjligheterna att investera i nästintill fördubblad kapacitet vid pappersbruket i Obbola. Bolaget ansöker nu om miljöprövning, som ett första steg.

SCA-pappersbruk. Arkivbild.
SCA-pappersbruk. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

SCA förutspår en långsiktigt ökad efterfrågan på förpackningspapper. Därför vill bolaget undersöka olika utvecklingsmöjligheter för pappersbruket i Obbola. Som ett första steg ansöker nu SCA miljöprövning för att kunna öka produktionen i Obbola-fabriken från dagens 450 000 ton per år till 850 000 ton per år.

– Miljövillkoren är en viktig faktor för att kunna bedöma olika utvecklingsalternativ och därför inleder vi nu denna prövning, säger Per Strand, tillträdande chef för Obbola pappersbruk, i ett pressmeddelande.

Inga beslut är ännu fattade, betonar han.

Behöver öka produktionen

Såväl produktionen av massa som bygger på färskfiber och returfibermassa behöver ökas för att försörja en ny pappersmaskin.

Inom kort ska myndigheter och närboende bjudas in för att presentera de möjliga utvecklingsplanerna.

Förutom att ta in externa reaktioner och arbete kopplat till myndighetsbeslut genomför SCA även fortsatta analyser av en utbyggnad, exempelvis avseende investeringskostnader, tekniska förutsättningar och annat.

Investering i Munksund

I höstas genomförde SCA en investering på 196 miljoner kronor för att öka produktionen av White-top kraftliner, förpackningspapper med vit yta, i Munksunds pappersbruk i Piteå.

Under fjärde kvartalet ökade SCA omsättningen och gjorde en vinst som överträffade analytikernas förväntningar (läs nedan).

LÄS OCKSÅ: SCA överträffar förväntningarna