Shekarabi: ”Klyftan mellan stad och land får inte fortsätta växa”

”Ska vi fortsätta på den inslagna vägen med decentralisering och välfärdssatsningar i hela landet? Eller ska vi återgå till en Stockholmsfixerad, skattesänknings- och nedskärningspolitik?” Det frågar sig civilminister Ardalan Shekarabi i ett debattinlägg.

Ardalan Shekarabi (S), civilminister.
Ardalan Shekarabi (S), civilminister. FOTO: JOHANNA NORIN

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik som börjar i dag, fredag, visar att frågorna om stad och land har en självklar plats i valrörelsen, vilket gläder mig. För under en alltför lång tid har klyftorna mellan stad och land tillåtits växa ohindrat.

Förändringen har varit pådriven av marknadskrafter. Men ibland har också staten spätt på utvecklingen genom att centralisera verksamheter, jobb och service till Stockholm samtidigt som nedskärningar i välfärden drabbat landsbygden hårdast.

Socialdemokraterna menar att alla medborgare, oavsett var i landet man bor, har samma rätt till statlig service, välfärd och infrastruktur. Detta är avgörande för att människor ska kunna bo kvar och för att företag på landsbygden ska kunna verka och växa.

Därför har den S-ledda regeringen lagt om kursen. När vi tog över makten hotades nio av Skatteverkets kontor av nedläggning bland annat i Lycksele, Hudiksvall och Simrishamn. Det satte vi stopp för. Sedan dess har regeringen fattat beslut om att omlokalisera 20 myndigheter till bland annat Sollefteå, Gävle och Kristianstad. Tillsammans med initiativ från myndigheter handlar det om 2 000 jobb.

Vi har öppnat statliga servicekontor där staten tidigare lämnat, bland annat i Kramfors, Malung och Överkalix. Vi har ökat antalet statliga servicekontor, där medborgare och företag kan få hjälp med sina ärenden, från 80 till 103. Inom kort öppnar 10 nya statliga servicekontor i bland annat Jokkmokk, Malung och Rosengård.

Och när vi startat nya myndigheter har vi inte, som tidigare regering, per automatik placerat myndigheten i Stockholm. Istället har vi ställt oss frågan: var finns kompetensen och de bästa förutsättningarna? Det har bland annat lett till att Myndigheten för digitalisering av offentlig sektor placeras i Sundsvall. Så agerar en regering som ser till kompetensen i hela landet.

Det andra, och kanske det viktigaste vi gjort för svensk landsbygd, är att skjuta till 35 miljarder till välfärden. Det har varit helt nödvändiga satsningar som gör skillnad. Antalet anställda i välfärden per capita har ökat. Och det märks, allra störst blir skillnaden på mindre orter.

Därför blir jag bekymrad när jag tar del av Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag om att sänka skatten och finansiera det med nedskärningar i välfärden. Och att Jimmie Åkesson på frågan vad han tycker om att omlokalisera statliga myndigheter från Stockholm sagt att ”det är effektivare att bedriva statlig verksamhet koncentrerat”. Och Moderaterna har samma inställning.

Valet i höst handlar om detta. Ska vi fortsätta på den inslagna vägen med decentralisering och välfärdssatsningar i hela landet? Eller ska vi återgå till en Stockholmsfixerad, skattesänknings- och nedskärningspolitik?

Ardalan Shekarabi (S),

Civilminister

LÄS MER: Civilministern: ”Det finns inga ursäkter att inte handla svenskt”