”Sista chansen att handla diesel på botten”

För den som ännu har plats i tanken kan det vara sista chansen att handla diesel på botten av oljemarknaden nu. Det skriver Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: PER EMGARDSSON/ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Olja. Börjar vi se lugnet efter stormen nu? WTI-oljan är nu över 52 dollar per fat och för er som ännu inte gjort någonting i oljemarknaden, och som samtidigt har plats i tanken, kan det vara sista chansen att handla diesel på en botten. Coronaviruset är fortfarande farligt, men nyhetsvärdet har fallit ganska rejält.

Vete. Det är nu ovanligt varmt i både västra Europa och i Ukraina. För Frankrikes del handlar det också om fält som står i vatten och myndigheterna har klassat ned arealen för bra eller mycket bra bestånd.

Vad gäller exporten från Rouen så går det mycket bra. Kina har just köpt vete där och flera kunder finns med i registret. Ett högt signalvärde kom i fredags då storkunden nummer ett, det vill säga Egypten, nu har en befolkning som passerat 100 miljonerstrecket. Denna befolkning har inte en chans att överleva på egen hand utan måste försörjas från gröna länder där ju Sverige ingår.

Vi har i normalfallet ett pålitligt veteöverskott som alltid kommer någon människa till del. Priset på vete ligger nu sedan en tid tillbaka ganska stabilt. Det främjas av en fallande euro, men lagren är alltjämt stora och den riktiga vädermarknaden har inte startat.

Enligt min åsikt är det inte säljläge ännu, eftersom vi inte ”gått genom förra taket”.

Gödning. Kvävet arbetar sig nu nedåt och letar efter sin sommarbotten. Veckorna som kommer slukar väldiga mängder kväve och det ska ersättas någon gång. Botten är knappast inne ännu och jag tror inte att bönder har plats med mera gödning förrän den köpta är utspridd. Bevaka marknaden ska vi däremot göra redan nu!

Valuta. En urstark dollar gör nu entré på valutamarknaden: 9,72 sek. Euron landar på 1,08 mot USD och vi ser vilken tilltro det finns till det stora landet i väst, som våra emigranter en gång uttryckte saken.

Donald Trump vann handelsmatchen mot Kina och sysselsättningen i USA har inte varit så god sedan 1950-talet. Produktionen uppstår nu i amerikanska företag i stället för omvärldens och några synliga protester mot detta finns inte. Även varupriserna blir troligen högre med amerikanska löner.

Det finns dock ett smolk i glädjebägaren och det är att Kina inte köper amerikanska jordbruksvaror i väntad omfattning... Men det kanske kommer? Hur som helst är den starka dollarn klart negativ för sojapriset, detsamma gäller även oljan. Men den kanske ni redan har köpt!

LÄS MER: ”Fortsatt höga grispriser – men toppen är borta”