Skogsägare uppvaktar Näringsdepartementet

På fredag uppvaktas Näringsdepartementet av fjällnära skogsägare från Västerbotten. I ett upprop protesterar de mot hanteringen av avverkningar i fjällnära skog.

På fredag uppvaktas Näringsdepartementet av fjällnära skogsägare från Västerbotten.
På fredag uppvaktas Näringsdepartementet av fjällnära skogsägare från Västerbotten. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Bakom uppropet, som överlämnas nu på fredag 8 mars, står majoriteten av skogsägarna i allmänningsförbunden Sorsele Övre, Tärna-Stensele, Vilhelmina Övre och Dorotea Övre.

– Vi vill uppmärksamma politikerna på att de som äger skog inom gränsen för fjällnära skog har samma rättigheter som alla andra. Det här är en markering, säger Anders Pettersson, näringspolitisk talesperson för Västerbottens allmänningsförbund.

Staten överklagade domen

Bakgrunden till uppropet är att skogsägare inom det fjällnära skogsområdet tvingats stämma staten efter att de nekats avverkning av Skogsstyrelsen och sedan inte fått ekonomisk ersättning. Efter att Mark- och miljödomstolen i januari beslutade om att skogsägarna har rätt till ersättning har den domen överklagats av staten till Mark- och miljööverdomstolen.

Vill inte betala

I uppropet som nu ska överlämnas till Näringsdepartementet skrivs att det ”I nuläget pågår domstolsprocesser där statens företrädare arbetar intensivt för att hitta möjligheter i lagstiftningen som ska befria dem från ersättningsskyldighet.”

Fjällnära skogsägare: Ska behandlas lika

Kravet i uppropet är att fjällnära skogsägare ska behandlas lika som andra när samhället gör intrång. ”Nekas man avverkningstillstånd på grund av att staten anser att ett område innehåller naturvärden som är viktiga för det allmänna att bevara så ska det naturligtvis utgå ersättning för det.”, står det i uppropet.

LÄS MER: Allt om turerna kring fjällnära målet hittar du HÄR