Skogsbrand drabbar Algarve i Portugal

En omfattande skogsbrand har startat i Algarveregionen i Portugal och hotar nu bergsstaden Monchique. Ett 30-tal personer har skadats.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: IBL

Branden har omringat bergstaden Monchique där 250 av stadens cirka 6 000 invånare har tvingats lämna sina hem. Hittills har ett 30-tal personer skadats, varav en allvarligt. Hundratals brandmän bekämpar branden som riskerar att förvärras på grund av kraftiga vindar.

Värmebölja från Afrika

Skogsbränderna rasar efter en värmebölja med upp till 45 grader på vissa håll. Samma torra och varma väder, som har blåst in från Afrika, har nu nått Sverige och väntas stanna några dagar.

I Portugal har den lett till att bland annat brittiska turister fått evakueras. En nationell insats har initieras av inrikesminister Eduardo Cabrito för att mobilisera koordinera resurser, skriver AFP. Beredskapen har fått kritik från bland annat räddningstjänsten. I fjol dödades uppemot 114 personer i skogsbränder, vilket ledde till krav på förbättrad beredskap.

Bekämpas med flygplan

Branderna bekämpas med såväl flygplan som helikoptrar och markfordon. Totalt har skogsbränderna drabbat 15 000 hektar skog. Den exakta omfattningen av skadorna på byggnader är dock inte känd. Även Spanien har drabbats av bränder, där 2 500 invånare fått evakueras från sina hem kring Valencia, skriver AFP.

LÄS OCKSÅ: EU vill stärka insatserna mot skogsbränder