Skogsskadecentrum: Börjat få in resultat

Problemet med skogsskador ser olika ut i olika delar av landet, både i fråga om skadegörare och i skadenivå. För drygt ett år sedan sjösattes Skogsskadecentrum på SLU. I samband med en skogsskadekonferens nyligen träffade Lantbrukspodden föreståndaren för centrumet, Jonas Rönnberg, för att höra hur arbetet går.

Lantbrukspodden har träffat Jonas Rönnberg, föreståndare för Skogsskadecentrum på SLU som startades förra året. FOTO: HELENA GOHDE

Skogsskador är ett mångbottnat problem som förväntas bli än större i och med klimatförändringarna. 2020 gav regeringen därför Skogsstyrelsen och SLU i uppdrag att skapa ett nytt centrum för att kunna ta ett helhetsgrepp kring skogsskador.

Ska starta forskarskola

Ett år senare var det virtuella centrumet på SLU startat och med en årlig peng på 30 miljoner kronor ska centrumet arbeta med små och stora projekt, över lång och kort tid. Tillsammans med näringen och myndigheter ska centrumet även starta en forskarskola med doktorander.

Så vad har man fått gjort hittills?
– Vi har haft i gång ett ganska stort antal projekt, men ett och ett halvt år är väldigt kort tid att få in resultat på. Det är först nu som vi har börjat få in lite resultat, men det ska komma mycket mer vartefter. Alla som jobbar inom forskning, och inte minst skog, är medveten om att det är ganska långa ledtider innan det börjar komma ut resultat, säger föreståndare Jonas Rönnberg. 

LÄS MER: Alla avsnitt av Lantbrukspodden hittar du här