Skräppotatis blev gourmet

Den europeiska bondeorganisationen Copa har instiftat ett pris för kvinnliga innovatörer inom de gröna näringarna. Anna Wilén som driver företaget Ängebäck Trädgård har blivit nominerad som Sveriges representant till priset.

Anna Wilén odlar jordgubbar, färskpotatis och grönsaker på gården Där Söre i Värmland. Hon är nominerad för sin produkt gourmetpotatis, där hon tagit vara på små potatisar som tidigare bara användes som djurfoder eller kasserades.

Darrig hela dagen

– Det är enormt stort att bli nominerad. Det känns i hela kroppen och jag var darrig hela dagen när jag fått beskedet, säger hon.

Idén att göra något av de små, smakrika potatisarna föddes i början av 2000-talet.

– Det handlade om att förbättra ekonomin på gården, men också om miljön. Att göra något av det som ansågs som skräp men som smakade jättegott. Vi gör många bra produkter inom lantbruket, men vi kan bli bättre på att förädla och sälja dem, säger hon.

Anna Wilén har lagt mycket tid på att utveckla potatishanteringen på gården, ta fram förpackningar, provlaga potatisen, hitta recept, kontakta butiker och lansera varan.

Viktigt våga

– Det tar mycket mer tid än vad man tror. Men man ska våga. Det här har varit en rolig resa och det har betytt jättemycket för mitt företag.

2003 kom gourmetpotatisen ut i butik. Då var lyxpotatis med recept på förpackningen en nyhet, i dag är det en självklarhet.

– Då tog potatisen inte så stor plats i butikerna medan chipshyllorna bredde ut sig. Det var ett av mina mål, att ta tillbaka utrymmet och visa upp svenskproducerad potatis.

Till sin hjälp har hon haft allt från släkt, vänner, kockstudenter och personal från Hushållningssällskapet.

Min idé

– Gourmetpotatisen var min idé, men den har krävt många personers engagemang för att bli verklighet. Det hade aldrig gått utan min exman Gunnar Wilén, min mamma, mina tre söner och mina medarbetare på gården. Det är mitt viktigaste råd till andra innovatörer. Man ska ta råd av andra och våga prata om sin idé. Gourmetpotatisen har gjort mig till en bättre företagare, den har gett flera personer arbete och jag har fått massor av kontakter, säger Anna Wilén.

Copas innovationspris delas ut hösten 2016 vid en internationell ceremoni.