Skriande brist på utbildade skogsmaskinförare
Skogsmaskinförare är ett bristyrke. Flera initiativ startar nu för att få fler ungdomar att utbilda sig för arbete i skogen.
Skogsmaskinförare är ett bristyrke. Flera initiativ startar nu för att få fler ungdomar att utbilda sig för arbete i skogen.
Som Land Skogsbruk uppmärksammat tidigare har branschen stor brist på kompetens, bland annat när det gäller utbildade maskinförare. De satsningar som har gjorts för att göra ungdomar intresserade av att utbilda sig till skogsmaskinförare har inte gett nog effekt.
Nu tas flera initiativ för att öka ungdomarnas intresse för att bli skogsmaskinförare, på gymnasie- och yrkeshögskolenivå.
– Vi försöker marknadsföra på alla håll, via sociala medier, arbetsförmedlingen, utskick, reklam och filmer, säger Åke Mattsson, ombudsman på GS-facket i Gävleborgs län och Älvkarleby kommun , samt ansvarig för skogsavtalsfrågor, till SVT Nyheter Gävleborg.
Ett problem har varit att många äldre skogsmaskinförare går i pension, vilket gör att generationsluckan på arbetsmarknaden mellan äldre och unga kan växa snabbt.
Ett problem har varit att många tror att skogsarbete handlar om att såga ned träd med motorsåg. Informationen handlar därför bland annat om att maskinförare är ett högteknologiskt framtidsyrke med hög efterfrågan på kvalificerad arbetskraft.
Skolverket har tidigare startat projekt som går ut på att öka tillströmningen av arbetskraft inom jobb där efterfrågan är stor, vilket har lett till nya initiativ för en gymnasieutbildning för skogsmaskinförare i Skellefteå.
Slottegymnasiet i Ljusdal låter eleverna på naturbruksprogrammet med skogsinriktning praktisera med moderna maskiner och satsar även på samarbete med arbetsgivarna.
– Arbetsmarknaden är väldigt het inom skogen. De skriker i stort sett efter folk, säger Emil Hildingsson, till SVT Nyheter Gävleborg.
LÄS OCKSÅ: Fler maskinförare ska utbildas i gymnasiet