Skyddsjakt på närgången varg

Länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på vargen i Norrtälje och Vallentuna. Vargen har dödat flera hundar och får i området och häromdagen närmade den sig ett treårigt barn.

På onsdagseftermiddagen beslutade Länsstyrelsen om att inleda skyddsjakt på en varg i Riala-området som senaste tiden hamnat i närkontakt med människor.

"Vi har många uppgifter om att vargen har varit nära människor, nu är det dessutom tre hundar, sex får, en katt och en höna som dödats, och en mycket allvarig närgångenhets händelse mot barn, som lett till det här beslutet", säger Göran Åström, miljödirektör på Länsstyrelsen, till Sveriges Radio P4 Stockholm.

I samma område jagades även en ryttare av varg i förra veckan.

LÄS MER: Varg jagade häst och ryttare

Incidenten med det treåriga barnet inträffade under tisdagen, skriver Dagens Nyheter. Barnet befann sig på gårdsplanen när mamman upptäckte att det stod en varg i närheten av barnet.

"Vargen var bara sju meter från treåringen och när mamman försökte skrämma iväg den så lämnade den motvilligt platsen", säger Göran Åström, till SVT Nyheter.

Beslutet om skyddsjakt innebär att spårning får ske efter att vargen varit nära människor och bebyggelsen och därefter skjutas. Enligt länsstyrelsen finns det två vargar i området, en hane och en tik.

Skyddsjakten gäller under tio dagar, till och med 30 september, i Norrtälje och Vallentuna kommuner och kommer att ledas av utsedd jaktledare, uppger Svensk Jakt.