Slaktade korna när polisen tog hundarna

Skånepolisen omhändertog på eget bevåg två arbetshundar från en nötuppfödare i Skåne. Djurägaren fick panik och skickade hela besättningen på slakt.

En kväll för några veckor sedan kom polisen till gården utanför Simrishamn i Skåne. En person vid hemtjänsten, som besökte lantbrukarens föräldrar, hade anmält att en av gårdens två arbetshundar brukade stå bunden i löplina på gårdsplanen. Att ha en hund i löplina i mer än två timmar strider mot djurskyddslagen.

– Det visste inte vi och det är en miss från vår sida. Men i normala fall får man en chans att rätta till det, säger Ulrika Månsson, vars man Håkan Olsson äger djuren på gården.

Men polisen gjorde bedömningen att gårdens båda hundar for så illa att de behövde omhändertas. Bland annat ansåg de att den äldre hunden, som sov på en halmbädd i stallet, inte skulle våga gå bakom de uppbundna korna för att dricka ur vattenhinken.

– Hon springer gladeligen mellan klövarna på tjurarna när de går i flock, kommenterar Ulrika Månsson.

Hundarna hämtades samma kväll av Djurambulansen i Skåne. Dagen efter ringde Ulrika Månsson för att höra hur de mådde. Personen hon pratade med sa att det var tal om att även nötkreaturen skulle omhändertas.

"I går kväll när det var tal om att alla djur skulle omhändertas, inklusive allt kreatur på gården" säger mannen i samtalet som spelades in.

I polisens rapport står också att länsstyrelsen dagen efter skulle komma ut för att kontrollera övriga djur på gården.

Eftersom hundarna tagits utan förvarning blev Håkan Olsson rädd att samma sak skulle hända med nötdjuren, med höga kostnader för transport och uppstallning som följd. Han tog då beslutet att skicka samtliga 120 djur till slakt.

– Han kände sig rädd, pressad, trängd och hotad och ville inte hamna i ekonomisk knipa, förklarar Ulrika Månsson beslutet.

Det tog dock två dagar innan länsstyrelsen fick ta del av polisens skriftliga beslut. En vecka efter omhändertagandet kom två inspektörer ut till gården. Bara för att konstatera att djuren redan var borta – men sannolikt hade haft det bra.

– Det fanns inte skäl att ta djuren. Vi fick ägna flera timmar åt att förklara hur systemet fungerar och att vi inte tar djur så godtyckligt, säger Marcus Björklund, enhetschef för djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen i Skåne.

I onsdags förra veckan upphävde länsstyrelsen polisens beslut att omhänderta hundarna.

– Polisens agerande var allt annat än optimalt. De kunde ha tagit kontakt med oss och fått klart för sig hur regelverket fungerar, säger Marcus Björklund som säger sig förstå Håkan Olssons panik när han skickade djuren på slakt.

– I ett sansat objektivt läge är det en extrem överreaktion. Men när man precis har haft polisen på gårdsplanen som har ryckt med sig två hundar och man får indikationer på att de även är bekymrade över nötkreaturen är det klart att man blir skärrad, säger han.

Håkan Olsson har i dag inte bestämt om han ska återuppta djurhållningen på gården.

– Han är rätt så tilltufsad. Det är en livsstil att sköta djur och man gör avkall på mycket annat i livet. Ska man då bli anmäld för det tappar man lite sugen, säger Ulrika Månsson.