Slakten i Skara hann aldrig fira 100 år

Från 1 100 anställda till 200 på 15 år. Sedan sista grisen slaktats på Scan i Skara återstår endast produktionen av färsrätter.

I tisdags slaktades den sista grisen på Scan i Skara. Det innebär att slakteriverksamheten på orten som startade 1918 tack vare järnvägen aldrig hann fira sitt 100-årsjubileum.

– Det vi nu bevittnar var omöjligt att tänka sig bara för några år sedan. 1999 var detta landets största arbetsplats på livsmedelssidan med 1 100 anställda, säger Mikael Ringqvist, ordförande i Livsklubben, till Sveriges Radio Skaraborg.

Han ser Scans ombildande till aktiebolag med slopad mottagningsplikt som en av de viktigaste förklaringarna samt förstås EU-inträdet och den ökade konsumtionen av importerat kött som i allt högre utsträckning sker genom handelns egna varumärken.

127 kollektivanställda förlorar sina jobb på grund av nedläggningen. Ett 30-tal har redan hittat nya anställningar, exempelvis har ett flertal slaktare och styckare gått till Skövde Slakteri.

– Vi har hela tiden folk som säger upp sig för att de har hittat nya jobb så det verkar lösa sig för många, säger Mikael Ringqvist.

Förutom slakteriet i Skövde har bland andra Jula, IAC, Paroc och Smögendelikatesser sugit upp arbetskraft från Scan. Smögendelikatesser har nyligen flyttat verksamheten från Kungshamn till Skara.

Nu återstår cirka 200 anställda i färsfabriken, det enda som är kvar av Scan i Skara.

– Det är klart uttalat från ledningen att Skara är företagets färscentrum. Jag tittar framåt och tror på den här fabriken, säger platschefen Stefan Thörn till Radio Skaraborg.