Snart startar ”Blocket för svensk ull”

Fårbonden Fia Söderberg har tröttnat på slöseriet av svensk ull. I år startar hon ”Blocket för svensk ull” som ska få fart på försäljningen.

Efterfrågan på svensk ull verkar öka men fortfarande är det svårt att få till logistiken i produktionsledet.
Efterfrågan på svensk ull verkar öka men fortfarande är det svårt att få till logistiken i produktionsledet. FOTO: MOSTPHOTOS

Varje år slängs majoriteten av den ull som produceras i Sverige och den del som tas till vara går främst på export. Samtidigt importeras en stor mängd ull till Sverige från andra länder.

”Ett otroligt resursslöseri”

Fårbonden Fia Söderberg tröttnade på slöseriet och startade Facebooksidan Ullförmedlingen för att fårägare och ullköpare att mötas.

– Det känns ju som ett otroligt resursslöseri. Att slänga så mycket av den svenska ullen, som vi har rakt framför näsan på oss och som vi kan använda till så mycket. Samtidigt som vi importerar så mycket ull, säger hon till SVT Nyheter.

Facebooksida bli en ny tjänst

Nu ska hennes Facebooksida vidareutvecklas och bli till ett ”Blocket för svensk ull”. Med hjälp av pengar från EU och samarbete med Jordbruksverket och Upplandsbygd ska förmedlingen bli till en digital marknadsplats.

– Det betyder att fårägare har en försäljningskanal där de kan hitta sin kund. Det betyder också att köpare kan hitta rätt ull för rätt ändamål. För tanken med den här tjänsten är att det ska bli lätt att hitta rätt, säger Fia Söderberg till SVT.

Planen är att tjänsten lanseras under 2019.

Intresset ökar bland företagen

Samtidigt börjar företag att intressera sig allt mer för den svenska ullen. Fjällräven är ett av de klädföretag som nu satsar på svenskt i sina kläder. De har tagit fram en tröja för produktion i stor skala gjord av svensk ull som tvättats, spunnits och stickats i Sverige. Men för dem har det varit en utmaning att få till organiseringen kring produktionen och de efterlyser en bättre infrastruktur kring ullen och ytterligare aktörer som kan agera mellanhand.

– Det handlar ju om att kunna koppla ihop aktörer som oss, som kan köpa, med bönder som kan leverera. Men det behövs någon typ av mellanhantering. Det måste finnas någon mer aktör med i spelet, säger Christiane Dolva Törnberg som är hållbarhetschef på Fjällräven till SVT Nyheter.

”Saknas en politik”

Fia Söderberg tror att den svenska ullen är på frammarsch och hoppas att den kan få hjälp från fler håll.

– Det finns en stor fanclub där ute för den svenska ullen. Och det finns intresse hos företagare. Nu saknar vi något som kan driva det här med infrastrukturen. Och kanske politiken, säger hon.

LÄS MER: Svensk ull från soptippen till modehusen