Spårning av vilt ska minska olyckor och betesskador

Med så kallad bio-logging ska vilda djurs rörelsemönster kartläggas och på så sätt hoppas man kunna minska både viltolyckor, spridning av smittsamma sjukdomar och betesskador på skogen.

FOTO: MOSTPHOTOS

Förra året skedde 61 281 viltolyckor enligt statistik från nationella Viltolycksrådet. Nu väntas ny teknik, så kallad bio-logging, kunna användas både för att minska viltolyckorna men också för att minska smittspridning från djur och betesskador på skog.

LÄS OCKSÅ: 2017 blev rekordår för viltolyckor

Kartlägger beteendet i detalj

Den nya tekniken, som väntas utvecklas snabbt de närmsta åren, går ut på att olika typer av sändare sätts fast på viltet och på så sätt kan deras beteende kartläggas in i minsta detalj. Tekniken är dessutom på väg att bli både bättre och billigare.

Minska stora kostnader varje år

Navinder Singh är forskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå och forskar bland annat på hur djur rör sig. Han berättar för Sveriges Radio att tekniken bland att kan användas för att bygga system som i realtid kan varnar trafikanter för vilt utmed vägarna. Han tror också att samhället kan spara stora belopp genom att använda sig av tekniken.

– Folk har inte insett hur mycket det här kostar samhället varje år, säger Navinder Singh, till Sveriges Radio.

LÄS DEBATTEN: ”Så kan betesskadorna stoppas”

LÄS OCKSÅ: Stor ökning av rådjursbetad tallplanta