Spjutspetskandidaten Rooth Skogsvård AB: ”Vi tycker om att hålla ordning”

I konfirmationspresent fick tvillingbröderna Hans och Roger Rooth varsin motorsåg av farfar. Det var början till Rooth Skogsvård som i dag är ett välskött bolag och en av finalisterna till Årets spjutspets 2020.

Hans Rooth och Roger Rooth driver Rooths skogsvård, som är en av finalisterna i Årets spjutspets 2020.
Hans Rooth och Roger Rooth driver Rooths skogsvård, som är en av finalisterna i Årets spjutspets 2020. FOTO: JOACHIM LAGERCRANTZ

Efter studenten på Nuntorp, något år som avbytare och avklarad militärtjänst startade bröderna Rooth sitt företag med varsin motorsåg. Tre år senare utökade de med en jordbrukstraktor med processor och smög sig försiktigt in i skogsmaskinsbranschen.

– Vi kände oss för, berättar Hans Rooth när vi ses över en kopp kaffe vid ett av Värmlands 26 naturminnen, Erstabruden i Sillerud.

Hon heter så, den stora tallen som tros vara över 300 år. Här håller bröderna Rooth på att bygga en ny rastplats åt Karlstads stift.

– Det är en ny nisch vi gett oss på nu i coronatider. När det är lite mindre att göra hjälper vi stiftet med upprustning av grillplatser och rastplatser, berättar Roger Rooth.

Hittar kringsysslor när tid finns

Att verka i en konjunkturkänslig bransch kräver en del flexibilitet och förmåga att tänka nytt när det behövs. Bröderna har en varsin gård med lite skog och vid tillfälliga stopp tidigare har det funnits att göra hemmavid.

– Nu är vi ikapp med det mesta där så då får man hitta andra vägar, säger Hans Rooth.

Att tänka efter före och vara säker är något som kännetecknat Rooths skogsvård AB redan från början. Ordning och reda och inte förrän pengarna finns är det dags att ta nästa steg i företagets utveckling.

När Hans Rooth planerat ett område för avverkning skickas kartan till maskindatorn och kan plockas upp direkt av maskinföraren som då kan se var vägarna ska gå, var det finns kulturlämningar och höga naturvärden eller var det finns vatten.
När Hans Rooth planerat ett område för avverkning skickas kartan till maskindatorn och kan plockas upp direkt av maskinföraren som då kan se var vägarna ska gå, var det finns kulturlämningar och höga naturvärden eller var det finns vatten. FOTO: JOACHIM LAGERCRANTZ

FAKTA: Rooth skogsvård AB

Drivs av tvillingbröderna Hans och Roger Rooth som båda är hälftenägare.

Verksamhet: Skogsentreprenad, skördning och skotning i såväl gallring som slutavverkning, trailerfrakt av både egna och andras maskiner, markberedning, grävjobb med grävmaskin.

Antal sysselsatta i bolaget: 13.

Omsättning: Drygt 20 miljoner kronor år 2019.

Ekonomiska mål: Göra en vinst varje år, och ha en stark kassa för att klara av svängningar och att förfina och förbättra verksamheten successivt.

”Stort steg med skotare”

Efter en engreppskördare som köptes in 1990 bytte bröderna upp sig till en varsin maskin och startade det aktiebolag som i år blir 30 år. 1998 anställde de sin första medarbetare.

– Då blev det en skotare också, det var ett stort steg, berättar Hans Rooth.

Sakta men säkert utvecklades de och både medarbetare och maskiner blev fler.

– För att inte sätta oss i en svår situation hade vi chaufförer klara och upplärda innan vi investerade i ännu en maskin. Det har fungerat bra, säger Hans Rooth.

Bröderna Rooth är inte rädda för ny teknik, och planerar noga inför varje avverkning.
Bröderna Rooth är inte rädda för ny teknik, och planerar noga inför varje avverkning. FOTO: JOACHIM LAGERCRANTZ

I dag har företaget 13 anställda och tre grupper, två för gallring och en för slutavverkning, samt två trailers för flytt av maskiner och en grävmaskin för markberedning.

”Peka med hela handen är inte vår stil”

Medarbetarna är navet i verksamheten.

– Vi satsar på goda ämnen och behöver sällan leta folk. Vår uppgift är att se till att de har bra förutsättningar att utföra sina jobb. Att peka med hela handen är inte vår stil. Att vi sedan har väldigt roligt och trivs ihop är en bonus.

Varje medarbetare har egen maskin som de kör enkelskift med samt varsin fyrhjulsdriven bil. Maskinerna byts var fjärde till femte år för att säkerställa ett bra restvärde. Nyligen köptes en femte skotare som ska ge företaget ökad skotningskapacitet.

– Det är en begagnad maskin och det ingick en förare, säger Hans Rooth.

Roger Rooth tror på ödmjukhet och lyhördhet mot kunder, leverantörer, anställda och allmänhet för att lyckas.
Roger Rooth tror på ödmjukhet och lyhördhet mot kunder, leverantörer, anställda och allmänhet för att lyckas. FOTO: JOACHIM LAGERCRANTZ

Bröderna Rooth drivs av att göra ett så bra jobb som möjligt i alla delar av kedjan.

– Vi är lite kända för att hålla ordning i allt från planering till återrapporter och vill göra så rätt som vi bara kan, säger Hans Rooth.

Noggrann planering innan avverkning

Det innebär bland annat att vara noga med planeringen innan avverkning. Att se över var vägarna ska gå och noga märka upp områden med höga kultur- och naturvärden.

Förutom medarbetarna ser de också kunderna som en del av framgången.

– Bra kunder är A och O. Under 30 år har vi inte haft en enda betalningsanmärkning och det är tack vare att våra kunder alltid betalat fakturor i tid.

FAKTA: Rooths tips för att lyckas som entreprenör

- Planering och goda rutiner.

– Ordning och reda.

– Kommunikation.

– Engagemang och intresse.

– Ödmjukhet och lyhördhet mot kunder, leverantörer, anställda och allmänhet.

– Se möjligheterna i svårigheterna.

FAKTA: Nyckeltal för Rooth Skogsvård AB

Omsättning 2016: 16 068 406 kronor

Omsättning 2017: 16 711 608 kronor

Omsättning 2018: 18 720 548 kronor

Omsättning 2019: 23 275 677 kronor

Omsättningsökning 2016-2019: 45 procent

Resultat efter avskrivningar 2019: 3 597 894 kronor

Vinstmarginal: 15 procent

Motivering för Rooth Skogsvård AB:

Rooth Skogsvård AB:s verksamhet präglas av engagemang - för skogsnäring, natur och miljövård och sin personal.

Bröderna Hans och Roger Rooth har med erfarenhet, professionalism och positiv inställning skapat en stark verksamhet med hög kundnöjdhet. Samtidigt värnar bröderna om natur och miljö, varför de investerat i ny teknik och moderna och ändamålsenliga maskiner, vilket leder till minskad miljöbelastning.

Bröderna är också måna om att kulturminnen och vandringsleder bevaras. Bröderna har sedan 1985 utvecklat företaget, som nu sysselsätter 13 personer i blandade åldrar, på ett föredömligt sätt. Hög kompetens, framtidstro och omsorg om personalen är kännetecknande för bröderna Rooth, som 2019 utsågs till Årets Företagare i Åmål.

Britta Forsberg, jurist Ludvig & Co., Karlstad

Att vara två i företaget ser de båda som en styrka. De har olika roller där Hans är ansvarig för gallringsgrupperna och ekonomin medan Roger ansvarar för slutavverkning, trailers och grävmaskin. Men de har nära samarbete i alla delar.

– Det är bra att vara två, vi driver varandra, säger Hans Rooth. Det är skönt att ha någon att bolla interna grejer med. Vi talar om allt.

Visst kan konflikter uppstå. Då ser de till att snabbt rensa luften och tala igenom problemen.