Med basen alltjämt i skogen har företaget på kort tid vuxit med produktion även av nötkött samt växtodling. Drivkraften är att ständigt utveckla och förbättra de olika delarna i företaget. Erik Pettersson var en av finalisterna redan för några år sedan och den här gången bar det alltså hela vägen till förstaplatsen.
– Det känns riktigt skoj med den här vinsten, att få en utmärkelse för allt jobb som vi lägger ner. Det är inte gjort i en handvändning om man säger så, konstaterar han.
– Jag ser det som ett kvitto på att vi har gjort något rätt. Sedan är det naturligtvis kul för personalen att få en sådan här framgång.
Erik Pettersson berättar att han och sambon Veronica Thorsén fick många positiva reaktioner efter spjutspetsreportaget i Land Lantbruk i slutet av maj (nr 22) om deras företag. Han har läst reportagen om alla de övriga fem finalisterna i årets tävling och förklarar att han är stolt över att ha vunnit i den hårda konkurrensen.
Några planer på att slå av på takten under sommaren har han inte. Tre nya skördare är beställda med leverans till hösten. Med det följer behovet att rekrytera två nya förare. Parallellt renoverar paret en inköpt gård i Västerbyhytta i Söderbärke.
– Det blir full fart över semesterperioden. Jag och Veronica får fira med en middag.
Det var hon som nominerade Erik Pettersson och Em Logging till årets spjutspetstävling.
– Han har ett sådant otroligt driv och jobbar så hårt i det tysta att jag tyckte att han är värd den här uppmärksamheten. Jag är så glad över det här priset, säger Veronica Thorsén, som träffade sin blivande sambo på naturbruksgymnasiet i Sala.
FAKTA: Juryns motivering
"Viljan att utveckla både sig själv och företaget EM Logging har fått Erik Pettersson att på kort tid skapa en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar verksamhet. Den ursprungliga skogsentreprenaden har tillsammans med sambon Veronica Thorsén utökats med köttproduktion, växtodling och lantbruksentreprenad.
En levande affärsplan och goda relationer med uppdragsgivare och banker har hjälpt företaget att växa och Erik Petterssons omsorg har lett till låg personalomsättning. Kombinerat med egen foderproduktion, god djurhälsa samt hänsyn till natur och miljö gör Erik Pettersson och EM Logging till goda förebilder och inspirerar till hållbart och framgångsrikt företagande. EM Logging är därmed värdig vinnare till Årets spjutspetsföretag 2021."
FAKTA: Em Logging
Driftsform: Aktiebolag, Em Logging, för verksamheten i skogen. Köttproduktion, växtodling och lantbruksentreprenad ligger i enskild firma.
Ägare: Erik Pettersson.
Verksamhet: Basen är entreprenörsarbeten inom skogsbruk. Har dikor för uppfödning av kvigor och tjurar, bedriver sommartid entreprenad för lantbruk, egen växtodling.
Areal: cirka 180 hektar åkermark, varav 65 hektar i egen ägo. Omkring 50 hektar skog samt 60 hektar beten.
Odlar: vall cirka 70 hektar och resterande 110 hektar, spannmål i form av vete och korn för foder till de egna djuren. Överskottet säljs till Svenska Foder. Planerar odling av oljeväxter.
Antal anställda: ett 20-tal.
Affärsidé: att vara en modern och ledande aktör inom skogs- och entreprenadbranschen med betoning på hållbarhet för miljö och långsiktig ekonomi.
Ekonomisk målsättning: ett resultat som motsvarar 10 procent av omsättningen.
Tidigare års vinnare
■ 2004: Brattbacka gård, Österböle
■ 2006: Stjernsunds gård, Askersund
■ 2007: Björnssons stuteri, Lidköping
■ 2008: Appuna gård, Väderstad
■ 2009: Röcklinger handelsträdgård, Lärbro
■ 2010: Christinelunds gård, Kalmar
■ 2011: Lögnäs gård, Laholm
■ 2012: Myggenäs gård, Tjörn
■ 2013: Lyngby gård, Kristianstad
■ 2014: Alvastra Kungsgård, Ödeshög
■ 2015: Ströms gård, Rosersberg
■ 2016: Ogestad gård, Gamleby
■ 2017: Slätte gård, Töreboda
■ 2018: Qvisingsö gård, Älmeboda
■ 2019: Stranda Kyckling AB, Mönsterås
■ 2020: Tiraholms fisk AB, Tiraholm
Årets spjutspetsföretag
… arrangeras av Land Lantbruk, Swedbank och Sparbankerna, Ludvig & Co och LRF Ungdomen.
… prisar företag med basen i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö som är hållbara, framgångsrika och innovativa.
Under många år jobbade hon på en mjölkgård i Norberg. Nu sköter hon allt som har med djuren att göra på deras gemensamma gård Stora Malmkärra några kilometer norr om Fagersta tätort.
– Det är verkligen lyxigt att få jobba hemma, i vår egen verksamhet.
I priset ingår en check på 50 000 kronor. Båda är överens om att pengarna ska användas i djuruppfödningen, men inte riktigt hur. Erik Pettersson lutar åt att köpa en avelstjur.
– Och jag är mer inne på att investera i några fler kvigor, vi får väl se vem som har den starkaste viljan, haha. Vi kan diskutera saken under vår firarmiddag, säger Veronica Thorsén.