Spola kampanjer som bara skapar konflikter

För att svensk livsmedelsproduktion ska bli mer klimatsmart krävs inte kampanjer som splittrar, utan samarbete som enar, skriver Lena Johansson i veckans ledare.

Lena Johansson skriver ledare i Land Lantbruk.
Lena Johansson skriver ledare i Land Lantbruk. FOTO: ISTOCK

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Många är företagen som just nu försöker skapa affärer genom att vädja till människors klimatångest. Två av de mest aktuella exemplen är Oatly och Kronfågel som valt att göra reklam för sina egna produkter genom att spela ut olika livsmedel mot varandra. Knappt hade Oatly dragit igång sin ”Stoppa mjölken”-kampanj förrän Kronfågel målade upp kycklingköttets förträfflighet jämfört med nötköttets.

Problemet är dock inte bara att de slår mot sina kollegor, utan också att de ger sig ut på tunn is. Det finns en del att säga ur hållbarhetssynpunkt också om havredryck och kycklingkött, för den som har lust till det. Allt vi äter och gör påverkar klimatet, och det som är hållbart ur ett perspektiv är kanske inte lika klimatsmart ur ett annat.

Det är tydligt att idén till kampanjerna inte kommer från de havre- och kycklingproducerande bönder som levererar till företagen. Både havreodlare och kycklinguppfödare kritiserar reklamen för att den riktar sig mot deras kollegor. Nej, det är marknadsavdelningar med grunda kunskaper om samspel och samverkan i naturen och bland bönder som står bakom dem. Och uppenbarligen har de också liten kunskap om den svenska bondens trovärdighet och popularitet hos konsumenterna.

Både Oatly och Kronfågel har fått bred kritik för sina kampanjer, inte bara från lantbruket utan också från till exempel ledarskribenter och andra opinionsbildare, men också från Jordbruksverket. Det är inte heller lika enkelt för Oatly att rida på berättelsen om David mot jätten Goliat, när det visat sig att lilla ”David” har kinesiska staten i ryggen.

Efter kritiken har bolagen gjort något som liknar avbön i media. Oatly säger att de inte attackerar svenska bönder, lika lite som ”Spola kröken”-kampanjen en gång riktade sig mot sprittillverkare. Kronfågels marknadschef kommenterar att kampanjen är riktad till konsumenter.

Men här hänger jag inte med längre. Det är bönderna som producerar mjölken och nötköttet. Om svenska konsumenter uppmanas att sluta dricka mjölk och äta nötkött måste det väl slå mot svenska bönder? Hur ska det annars uppfattas?

Det finns absolut sådant som kan förändras för att svensk livsmedelsproduktion ska bli mer klimatsmart. Men det görs bäst med samarbete, inte genom att skapa konflikter.

Lena Johansson,

lena.johansson@landlantbruk.se