Starka vindar oroar vid släckning

Skogsbranden utanför Sala är inte under kontroll och väntar pågå under ytterligare flera dagar. Starka vindar försvårar arbetet och oroar räddningstjänsten.

Brandområdet är 1,5 kvadratkilometer stort.
Brandområdet är 1,5 kvadratkilometer stort. FOTO: PETER KRÜGER/ TT

Räddningstjänsten kämpar fortfarande med att få kontroll på skogsbranden utanför Sala. En femte helikopter från försvarsmakten är på väg till området för att förstärka arbetet i arbetet mot lågorna som förs av runt 150 personer från brandförsvaret, hemvärnet och försvarsmakten.

Läs mer: Släckningsarbete i Salabranden hela dagen

Hårda vindbyar

Arbetet försvåras ordentligt av den starka vind som är i området. Enligt SMHI:s 10-dygnsprognos ska det under dagen blåsa nordlig vind på 6 m/s och hårda vindbyar på 13 m/s, som avtar mot kvällen.

I natt ska det blåsa svag nordvästlig vind och under morgondagen väntas vinden ha tappat i styrka till 2 m/s och 8 i byarna.

Inget regn

Temperaturen blir lägre i dag och i morgon men på torsdag ska temperaturen stiga upp mot 25 grader igen, och vinden blir då åter lite kraftigare.

Inget regn finns i sikte de närmaste 10 dagarna.

"Blåser ordentligt"

Man har nu lyckats omringa branden, som uppges vara 1,5 kilometer gånger 1,5 kilometer stor, men de starka vindarna oroar.

– Vi upplever att vindbyarna är något starkare än prognostiserat. Det blåser ordentligt där ute, säger Robin Haglund, brandingenjör vid Storstockholms brandförsvar, till TT.

Enligt Robin Haglund kommer det fortsätta att brinna i flera dagar.