Statsbidrag för solceller halveras nästa år

Det statliga stödet för solceller minskas radikalt i den nya statsbudgeten. I dag kan man få 30 procent av kostnaden i bidrag, men det halveras till 15 procent nästa år.

I Moderaternas och KD:s budget halveras det statliga investeringsstödet för solceller.
I Moderaternas och KD:s budget halveras det statliga investeringsstödet för solceller. FOTO: BEN-SCHONEWILLE

För den som tänkt installera solceller på sitt tak är det bråttom om man vill utnyttja det statliga stödet som ger 30 procent i bidrag. Nästa år kommer nämligen det statliga investeringsstödet att halveras till 15 procent, som en effekt av den nya statsbudgeten.

Moderaterna emot subventionen

I år går det ut drygt en miljard kronor i investeringsstöd, men det blir minskat med hälften nästa år, 535 miljoner. Det är främst Moderaterna som ogillat subventionerna.

– Vi tycker att alla energislag ska klara sig på egna meriter, säger Lars Hjälmered, energipolitisk talesperson för Moderaterna, till Ekot.

Rot-avdrag kan utnyttjas i stället

Lika många kan fortfarande ta del av stödet nästa år, men får alltså bara hälften i bidrag. Men enligt Moderaternas Lars Hjälmered kan enskilda personer ta del av rot-avdraget i stället. Man kan även få skattereduktion när man har egenproducerad el.

Solenergiproduktionen ökar

Solenergi står i dag för bara ett par promille av den totala elproduktionen i landet, men ökar snabbt. Effekten av solenergi kommer mer än tiofaldigas 2014-2019 enligt beräkningar av Energimyndigheten.