Krögaren Fredrik Eriksson startar tillsammans med bland andra Martin & Servera, Menigo, Svenskt Kött, LRF och Svenskmärkning ett upprop för att förmå krögare, restauranger och konsumenter att välja svenska råvaror för att hjälpa det svenska lantbruket i krisen som följer torkan.
– Jag kände när jag satt och läste nyheterna under semester att nu måste vi ta tag i det här. Det är så sällan det händer saker av denna dignitet i Sverige, vi är väldigt förskonade, nu måste vi göra något, säger Fredrik Eriksson och fortsätter:
– Vi gör ett upprop för att förmå konsumenter, men även köksmästare och kockar att välja svenskt. Lyckats vi få folk att handla rätt så kommer det att göra skillnad. Det är inte svårare än att alla hjälps åt. Denna höst kommer vi behöva ha mer förståelse och lägga mer energi för att hjälpa till.
Kommer köpa in mer fruset kött
Uppropet innebär bland annat att grossister och leverantörer köper in större mängder fryst svenskt kött än planerat för att sälja senare under året samt att man gör det enklare för kunder att välja svenskt kött i första hand.
Genom att öka efterfrågan på det svenska köttet under hösten och vintern vill man hjälpa till att korta köerna till slakterierna och stödja svenska bönder i den svåra situationen.
– Det är ju viktigt att komma ihåg att krisen inte är över bara för att sommaren tar slut. Detta kommer ju påverka mer än så, säger Fredrik Eriksson.
Berörd av hur torkan drabbar
Fredrik Eriksson är uppvuxen på landsbygden i Sörmland och blev själv starkt berörd när han läste om hur torkan drabbar Sverige och vad det innebär för de svenska lantbrukarna.
– Speciellt berör blev jag när jag läste om en barndomsvän i Sörmland som är lantbrukare som berättade om hur torkan drabbar honom och vilket exceptionellt läge det är. Ingen har upplevt en sådan torka som i dag, säger Fredrik Eriksson.
Hösten kan bli avgörande
Storhushåll och restauranger står i dag för relativt stor del av det importerade köttet. Fredrik Eriksson tror att situationen i år skulle kunna förändra det.
– Den här hösten skulle kunna leda till en förändring. Sen är det upp till den privata krökaren och till kedjor att välja vad de vill köpa in. Men detta är en extrem och specifik situation då vi måste hjälpa till. Hur man gör fortsättningsvis är upp till var och en, säger han.
”Vi kan inte vänta”
Han berättar att på restaurangen som han själv driven har man alltid haft stort svenskt fokus även om man också importera vissa råvaror.
– Men just nu när vi har denna situation är det bara svenskt som köps in hos oss. För det är bråttom, det är här och nu, vi kan inte vänta 2 månader, säger han.
Vi måste äta hela djuret
Förutom att välja svenskt kött uppmanar Fredrik Eriksson också till att se till hela djuret och att tänka på de detaljer som finns.
– Det är ju viktigt att konsumenterna också tänker på att köttfärs och korv man köper till exempel också är svenskt, säger han.
Åsa Odell välkomnar initiativet
LRF:s vice ordföranda Åsa Odell, som också är en av de som skrivit under uppropet, välkomnar initiativet.
– Alla aktiviteter i den riktningen är så klart väldigt välkomna. Särskilt på restaurang och inom storhushåll. Där har vi en ganska stor andel importerat kött idag samtidigt som allt fler väljer att äta på restaurang. Så vad de väljer gör stor skillnad, säger hon.
Kostnaderna behöver fördelas
Risken är att situationen leder till ett överskott på kött och därmed minskade dalande priser och minskade inkomster för lantbruket. Där kan dock restauranger och konsumenter hjälpa till.
– Det krävs att alla i värdekedjan anstränger sig och försöker bidra och hitta kreativa lösningar. Det sämsta som kan hända nu är att priserna sjunker och då står vi inom lantbruket med höga kostnader. De höga kostnaderna måste fördelas i hela värdekedjan, säger Åsa Odell.
Aktiviteter av uppropet:
- Grossister och leverantörer erbjuder kampanjer på ”hela djur”, det vill säga uppmanar restauranger och måltidsverksamheter att tänka anatomiskt när man köper kött, inte enbart ädla detaljer.
- Grossister och leverantörer uppmanar och underlättar för sina kunder inom restaurang och måltidsverksamhet att aktivt i första hand välja svenskt kött.
- Grossister och leverantörer köper in större mängder fryst svenskt kött än planerat för att sälja senare under året.
- Underlätta för restauranger och måltidsverksamheter att på ett enkelt sätt visa för sina gäster att de valt att servera svenskt kött och andra svenska råvaror.
- Vi uppmanar alla konsumenter att som restauranggäst efterfråga tydligt ursprung på kött och andra råvaror. Välj aktivt svenska produkter både på restaurang och i butik.
- Efter den torra sommaren kan svenska frukter och grönsaker ha skönhetsfel, såsom sallad med brända kanter, blomkål som är ”solbränd” eller har väsentligt mindre storlek på grund av att värmen stört tillväxten. Men eftersom varken de kosmetiska förändringarna eller storleken påverkar smaken uppmanar vi alla att fortsätta välja svenska frukter och grönsaker så långt det är möjligt och finns utbud.
Initiativtagare till uppropet tillsammans med Fredrik Eriksson är:
Martin & Servera, Håkan Åkerström, VD
Menigo, Jonas Köhler, VD
Svensk Cater, Lars Carlsson, VD
Fällmans Kött, Christer Läckgren, vd
Servicestyckarna, Claes Bäck, VD
LRF, Åsa Odell, 1:e v ordf.
Svenskmärkning AB, Maria Forshufvud, vd
Svenskt Kött AB, Elisabet Qvarford, VD