Stöd sund djurhållning - köp svenskt

Svenska djur får minst antibiotika i EU, för tionde året i rad. Det är resultatet av en sund djurhållning och borde vara skäl nog att handla svenskt, skriver Lena Johansson.

Sveriges låga antibiotikaanvändning borde var skäl nog att köpa svenskt, skriver Lena Johansson.
Sveriges låga antibiotikaanvändning borde var skäl nog att köpa svenskt, skriver Lena Johansson. FOTO: ISTOCK

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

För tionde året i rad är Sverige det land i EU som använder minst antibiotika i djurhållningen. Det visar den senaste statistiken från Europeiska läkemedelsmyndigheten. Att hålla nere antibiotikaanvändningen och motverka resistens är en ödesfråga. Misslyckas vi kan så många som 10 miljoner människor årligen dö av resistenta bakterier om 30 år. Dagens harmlösa sjukdomar kan bli dödliga.

Den låga antibiotikaanvändningen i svensk djurhållning är ett samarbete mellan myndigheter, organisationer och djurbönder. Redan 1986 förbjöds antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte i Sverige, 20 år innan samma beslut fattades i EU.

Svenska veterinärer har i många år varit restriktiva med att skriva ut antibiotika. Men den stora insatsen för att hålla nere antibiotikaanvändningen gör svenska djurbönder. God djuromsorg och noggrann hygien i stallarna är grunden för friska djur. Även om medierapporteringen ibland ger uppfattningen att djur regelmässigt vanvårdas i svenskt lantbruk, är den låga antibiotikaanvändningen snarare ett tecken på motsatsen.

Mest antibiotika bland EUs medlemsländer använder Cypern, vars halloumi-ost skapade rubriker i svenska medier för något år sedan. Cyperns djurbönder använder nästan 40 gånger så mycket antibiotika som de svenska. I botten av listan återfinns också Italien och Spanien, vars charkuterier svenska konsumenter gladeligen betalar mycket höga kilopriser för. Italien och Spanien använder omkring 20 gånger så mycket antibiotika i djurhållningen som Sverige.

Dansk djurhållning hamnade för några år sedan i skamvrån sedan det visat sig att den resistenta bakterien MRSA fanns i en mycket stor del av de danska svinstallarna, och även smittat danska grisbönder. Men Danmark är på intet sätt värst, tvärtom använder uppfödarna där "bara" drygt tre gånger så mycket antibiotika som i Sverige.

Det är inte så att kött och ost från dessa länder innehåller antibiotikarester, men genom importen stödjer vi en osund djurhållning, och bidrar till ökad risk för resistens. Det borde väl vara ett argument så gott som något för att köpa svensk mat? Även till skolor, äldreboenden och andra offentliga kök.