Stöd till ny generation av prisat hästplåster

När Sofie Westberg var 16 år uppfann hon ett sårskydd till sin häst som hade ett sår. I dag, fem år senare, har hennes företag fått pengar av Vinnova för att utveckla den andra generationen av sårskyddet.

Sofie Westberg och hennes företag Rheva får stöd från Vinnova för att kunna marknadsföra nya sårskyddsprodukter.
Sofie Westberg och hennes företag Rheva får stöd från Vinnova för att kunna marknadsföra nya sårskyddsprodukter. FOTO: RHEVA

Som 16-åring skulle Sofie Westberg ta hand om ett sår som hennes häst hade fått på ett framknä. Det satt illa till vid en led och kunde därför inte sys ihop då hästens rörelser riskerade att riva upp stygnen.

För hästägare kan sår, framför allt när det är varmt, ställa till stora bekymmer. Infektionsrisken är stor och det gäller att hålla smuts och insekter borta. Sofie försökte därför klura ut hur hon skulle kunna få till ett skydd som satt kvar och som inte kletade fast.

Sofie kom på att hon kunde klippa sönder en flughuva och fästa den med lindor - och det visade sig fungera bra.

- När veterinären fick se det sa han att det var det smartaste han sett, berättar Sofie som blev sporrad att utveckla sin idé.

På gymnasiet startade Sofie Westberg UF-företaget Rheva och deltog med sitt sårskydd i en tävling i Jämtland. Hennes uppfinning tog hem priset som årets produktutveckling. Hon blev uppmärksammad i pressen och sedan var bollen i rullning.

- Jag fick en order från Gekås i Ullared och kunde starta tillverkning 2017.

Rheva har sin produktion i Linköping och bland kunderna finns veterinärer och privatpersoner, främst hästägare.

I år har företaget fått pengar av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova för att kunna utveckla och marknadsföra den andra generationen av sårskyddet.

- Jag är så glad för det. Det som är så bra med produkten är att den fäster bra på päls och att det är luftigt så att såret kan läka naturligt - det gör att man slipper använda antibiotika, säger Sofie Westberg.

Hon vill inte gå närmare in på hur det nya skyddet kommer att utformas.

- Det är patentskyddad, jag vill inte säga mer än att det har en ny funktion, säger hon.

Rheva sysselsätter i dag fyra personer, men Sofie är inte en av dem.

- Nä, jag pluggar i Östersund och ska bli socionom. Jag tycker ju om att hjälpa andra, skrattar Sofie.

- Men planen är att Rheva ska fortsätta utvecklas. Jag är duktig på produktutveckling, så det kommer jag fortsätta med.