Stöd – viktig fråga för C inför budgetförhandlingar

Centerpartiet vill att Sverige fullt ut kompenserar för den halva miljard i årliga EU-stöd som landsbygdsprogrammet förlorar från 2014. I regeringspartiernas stundande slutförhandling om höstbudgeten blir landsbygdspengarna ett av Centerns fyra huvudkrav.

Det avslöjade partiledaren och näringsministern Annie Lööf då hon i dag höll sitt sommartal på Djurgården i Stockholm.

– Min och Centerpartiets ambition är att nivån på landsbygdsprogrammet ska vara densamma som i dag, sade Annie Lööf vid mötet som gav en försmak av valrörelsen 2014.

Den som reser genom Sverige kan se att djuren blir färre och buskarna fler, konstaterade Lööf och höll inte med den nyligen publicerade ESO-rapporten som beställts av finansdepartementet och där landsbygdsprogrammet sågas jäms med fotknölarna.

Landsbygdsprogrammet gör nytta, underströk Lööf. Det är ett viktigt verktyg för att hålla ihop hela Sverige och se till att gapet inte växer mellan städernas tillväxtregioner och landet i övrigt.

2014 års riksdagsval kommer att handla om jobben, konstaterade Lööf. Av de fyra krav som Centern prioriterar i höstbudgeten har två direkt koppling till arbetsmarknaden: Slopande av den andra sjuklöneveckan, med speciellt sikte på småföretagen. Och ett utbyggt lärlingssystem. På miljösidan vill Centern göra mer för Östersjön.

Vilka av de fyra kraven som Centern ger högst prioritet i den tuffa budgetförhandlingen ville Lööf inte avslöja.

Det var vid toppmötet om EUs långtidsbudget i februari som Sverige förlorade en halv miljard kronor i årliga EU-stöd till landsbygdsprogrammet, som till hälften är nationellt delfinansierat. Under sjuårsperioden 2007-2013 har landsbygdsprogrammet totalt omfattat 36 miljarder kronor.

LRF har sedan i våras drivit en bred kampanj med målet att vinna stöd hos politikerna för en ökad svensk finansiering av landsbygdsprogrammet, som till 70 procent består av olika miljöstöd.

Den 18 september presenterar regeringen höstbudgeten.

undefined