Stoppdatum för bensinförsäljning tas fram

Om tio år vill regeringen, C och L förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar. Nu ska även ett stoppdatum för försäljning av fossila drivmedel tas fram.

En utredare får nu i uppdrag att föreslå ett årtal för när fossila drivmedel ska vara helt utfasade i Sverige. Arkivbild.
En utredare får nu i uppdrag att föreslå ett årtal för när fossila drivmedel ska vara helt utfasade i Sverige. Arkivbild. FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT

– Sverige är moget att kunna ta steget att göra sig kvitt beroendet av fossila bränslen, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

Han vill dock inte gissa ett årtal för när fossila drivmedel kan vara helt utfasade, men tror att det kommer ske snabbare än man tror.

”Få saknar villaoljan”

För att nå målet om 70 procent lägre utsläpp från inrikes transporter om tio år, jämfört med 2010, krävs nu större grepp, anser Per Bolund.

– I framtiden kommer det här att betraktas som ett av de självklara besluten. I dag är det väldigt få som saknar villaoljan, men när jag växte upp så var det en självklar del av Sveriges energiförsörjning, säger han.

Problemsektor

Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp och pekas ut som ett kritiskt område för att nå klimatmålen. Det handlar inte bara om utsläpp från bilar, utan även från till exempel lastbilar och arbetsmaskiner för skogs- och jordbruk.

Flera alternativ

Enligt Per Bolund finns det inte en enskild lösning, utan det handlar om att göra flera saker samtidigt. Till exempel att utveckla ny teknik, nya bilmodeller, elektrifiering och att ta fram biodrivmedel från svensk skog och svenskt jordbruk. Och i städer behöver fler cykla och åka kollektivt.

– Vi behöver fler elbilar, laddhybridbilar och andra typer av bilar som inte är beroende av fossila bränslen. Det är otroligt viktigt, säger Bolund.

Kräver ja från EU

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har redan kommit överens om att de vill stoppa försäljningen av nya bensin- och dieseldrivna bilar från 2030.

Kruxet är att ett sådant försäljningsförbud, liksom stoppdatum för fossila drivmedel, kräver godkännande av EU-kommissionen. Regeringen ska även driva på för att införa ett motsvarande förbud i hela EU.

– Vi hör nya tongångar, både från enskilda länder men också från EU-kommissionen, säger Bolund.

Klart i februari 2021

Utredningen kommer att ledas av Sven Hunhammar från Trafikverket, som ska lämna sina förslag senast den 1 februari 2021.

LÄS MER: Nilsson hoppas ge bättre villkor för fossilfritt