Stor kampanj för eko-mat

EKO-september kallas en ny kampanj, som ska öka kunskapen och driva försäljningen av ekologiska och KRAV-märkta livsmedel.

EKO-september är ett resultat av regeringens åtgärdsplan som syftar till att öka den ekologiska produktionen och konsumtionen i Sverige.
EKO-september är ett resultat av regeringens åtgärdsplan som syftar till att öka den ekologiska produktionen och konsumtionen i Sverige. FOTO: WILLIAM87

Bakom EKO-september står Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna, KRAV och Sveriges Konsumenter. Syftet med satsningen, som är den bredaste i sitt slag hittills, är att fler ska köpa ekologiska och KRAV-märkta livsmedel.

– Vår ambition är att göra skördemånaden september till en återkommande ekomånad – och att EKO-september tar fasta på potentialen som finns i det ökande intresset för de mervärden som ekologiskt och KRAV-märkt står för som ökad biologisk mångfald, extra god djurvälfärd och liten klimatpåverkan, säger Anita Falkenek, vd på KRAV, i ett pressmeddelande.

Många vinster med ekologiskt

Kampanjen lyfter fram flera fördelar med ekologisk mat, bland annat rent vatten, levande jordar, mat utan onödiga tillsatser och att certifieringen säkerställer att den ekologiska maten är extra kontrollerad.

Kontakterna ska stärkas

Under september kommer ett stort antal ekologiska lantbrukare också att bjuda in till sina gårdar, besöka butiker och delta på olika matmässor runt om i landet för att stärka kontakten mellan bonde och konsument.

LÄS MER: Priset vanligaste orsaken till att inte köpa ekologiskt

Eko ökar - men inte lika snabbt som förr