Billerud Korsnäs tar patent på böjbart papperssugrör

Billerud Korsnäs har tagit patent på ett böjbart sugrör av papper. Tillverkningen ska ske i England och USA.

Papperssugrör som kan böjas 180 grader har tidigare inte funnits på marknaden, enligt Billerud Korsnäs.
Papperssugrör som kan böjas 180 grader har tidigare inte funnits på marknaden, enligt Billerud Korsnäs. FOTO: BILLERUD KORSNÄS

Billerud Korsnäs lanserar tillsammans med The Paper Straw Co det första funktionella sugröret i papper som kan böjas i 180 grader. Sugröret, som kallas U-Bend Straw, är tänkt att användas med små dryckesförpackningar, till exempel för juice, mjölk och vatten.

Bedömer potentialen som stor

Företaget bedömer att den långsiktiga marknadspotentialen och positiva hållbarhetspåverkan är stor.

”Detta är det första sugröret som är biologiskt nedbrytbart och kan böjas 180 grader. Det kan användas tillsammans med befintliga dryckesförpackningar. Idag tillverkas många miljarder böjbara sugrör årligen vilket betyder att potentialen både för vår affär och vårt bidrag till en mer hållbar värld av förpackningar är betydande.”, säger Emma Hellqvist, Formable Solutions på Billerud Korsnäs.

Fakta: Paper Straw Co

Paper Straw Co grundades i april 2018 och är en start-up inriktad på tillverkning av papperssugrör i Manchester, i England.

Paper Straw Co kombinerar kunskapen mellan partners inom pappersindustrin, maskinindustrin och tillverkningsindustrin i England och är den första engelska tillverkaren av papperssugrör.

Tillverkas i England och USA

Billerud Korsnäs har registrerat patentet för U-Bend Straw, tillsammans med The Paper Straw Company, som kommer att tillverka sugröret i Manchester i England och i USA. Sugröret kommer att tillverkas i materialet FibreForm, ett formbart papper som Billerud Korsnäs har patent på, och som är hållbart och återvinningsbart.

”Spännande utöka utbud”

Industriella försök ska nu inledas med målet att kommersialisera i slutet av året.

”Vi tycker att det är spännande att kunna utöka vårt utbud av papperssugrör med det patenterade U-Bend Straw.” säger Geert Pijper, medgrundare till The Paper Straw Co.

Läs mer: Stora Enso lanserar sugrör av

Nytt samarbete ska utveckla pappersflaskor