Störande oljud från nya kartongfabriken i Grums

undefined

En felkonstruerad ljuddämpare på en vakuumfläkt har orsakat ett missljud, som stört de boende runt fabriken i Grums.
En felkonstruerad ljuddämpare på en vakuumfläkt har orsakat ett missljud, som stört de boende runt fabriken i Grums. FOTO: BILLERUD KORSNÄS

Oljudet, som legat på en och samma ihållande frekvens, har fått tiotalet ortsbor att höra av sig till Billerud Korsnäs anläggning KM7 om problemet. På den nya kartongfabriken, en satsning på närmare 6 miljarder kronor, kom man ganska snabbt på var ljudet kom ifrån. Däremot var det inte lika lätt att åtgärda.

– Vi körde i gång en ny kartongmaskin, och då hörde vi det här ljudet. Vi tog tag i det internt så fort vi blev varse om problemet, och valde att informera om läget innan allmänheten skulle höra av sig. Och då började folk ringa; det är väl ett tiotal personer som ringt in och sagt att de hör ett oväsen, berättar Stefan Magnusson, tillförordnad sektionschef på KM7.

Felaktig ljuddämpare

Problemet kommer från en vakuumfläkt, som har ett utblås på taket. Ljuddämparen på fläkten från leverantören är felkonstruerad, vilket orsakar missljudet.

– Man håller nu på att fixa till nya delar i Tyskland, och vi har blivit lovade att vi ska få dem installerade så fort som möjligt efter sommaren. Men under helgen har vi fixat en temporär ljuddämpare och isolerat utblåset. Vi tycker det har blivit bättre efter det.

Att det blir problem på en så pass stor anläggning är inget ovanligt, säger Stefan Magnusson.

– Vi har 2 500 elmotorer, tiotusentals kretsar och annan utrustning för 5-6 miljarder, så det är klart att det kan bli en del ”måndagsexemplar”.

Stabilitet i produktionen

I övrigt är verksamheten i full gång efter en inkörningsperiod under våren.

– Det har varit en upptrappningskurva som man kan vänta sig av en sån här fabrik. Nu har vi kört i gång kartongmaskinen, och försöker få stabilitet och tillgänglighet i produktionen. Den här processen ska ju pågå 24 timmar per dygn, 355 dagar om året, och där är vi absolut inte i nuläget. Men vi har kommit så långt att vi kan se och förstå hur vi kan påverka kvalitet och kapacitet. Vi har till och med börjat producera material vi kan sälja, och då förstår du att det har gått framåt.

Statsministern kommer inte störas

På onsdag ska statsminister Stefan Löven komma på besök, men Stefan Magnusson säger att regeringschefen inte kommer störas av ljudet från den felaktiga fläkten.

– Nej, nej, riktigt så illa är det inte. Han är så välkommen!

LÄS MER: Storinvestering av Billerud Korsnäs i Gruvön