Succén återupprepas - Teknikutmaningen 2021 är här!
Nu öppnar vi anmälan för Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen. Nytt för i år är att åldersgränsen lyfts bort - i år kan alla som vill tävla med sin bästa tekniklösning.
Nu öppnar vi anmälan för Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen. Nytt för i år är att åldersgränsen lyfts bort - i år kan alla som vill tävla med sin bästa tekniklösning.
Förra året lanserade Land Lantbruk Teknikutmaningen, en tävling för dig som gillar och drivs av intelligent jordbruksteknik. Ämnet är fritt - allt från smarta lösningar inom växtodling till innovationer inom inomgårdsteknik.
– Det känns verkligen jättekul att sparka i gång en helt ny tävlingsomgång, vi är så nyfikna på vilka spännande bidrag som kommer att skickas in, säger Anna Nilsson, chefredaktör på Land Lantbruk.
- Vi vill lyfta intresset för jordbruksteknik och vi tror att tävlingsbidragen kan inspirerar till idéer som förbättrar och utvecklar lantbruket som näring. Det är syftet med vår tävling, säger Anna Nilsson.
2020 års premiärupplaga av tävlingen hade en åldersgräns på 35 år för att sätta i första hand lyfta unga talanger med ett stort teknikintresse. I år fortsätter satsningen, denna gång kan alla som vill vara med och tävla.
– Vi fick en hel del påtryckningar av "35-plussare" som också ville vara med och tävla. Nu hörsammar vi dem och låter alla vara med! Vi vet att det kan ta tid och kan krävas en hel del erfarenhet för att både komma på vad som är problematiskt på riktigt, och på vilket sätt det i så fall kan lösas.
Samtidigt är det heller inget som hindrar unga från att tävla även i denna års tävling. Resultatet från 2020 års tävling blev en stor spännvidd av bidrag, från appar som dokumenterade dränering och körvägar i fält till smarta lastningslösningar, och självkörande vallskördarrobotar. Vinnarbidraget kombinerade befintlig teknik med ny, genom ett automatiskt styrsystem som vaktar avlastarbordet under vallskörden.
Teknikutmaningen går ut på att presentera en smart lösning som gör arbetet på gårdar, på fält eller i stall enklare, lönsammare eller säkrare. Arbetsmiljö är även ett specialområde för Land Lantbruks teknikreporter Jonna Söderqvist.
– Ett tips är att tänka redan från början på hur tekniken kan utformas på ett säkert sätt, ibland kommer just arbetsmiljön på efterkälken, säger hon.
Bakgrunden hos den som tävlar är oviktig, i Teknikutmaningen möts praktiker såsom akademiker. Alla ämnesområden inom lantbruket är välkomna, från djuruppfödning till fältteknik. Det kan vara en praktiskt hopsvetsad lösning till ett jordbearbetningsredskap, ett system som hjälper till att hålla koll så att djuren håller sig på rätt sida stängslen likväl som en app som löser samarbeten på gården. Det kan även vara en vild vision om hur lantbruket kommer att utvecklas framöver med exempelvis självkörande fordon.
– Alla som har en tanke på en praktisk lösning eller en visionär idé är välkomna att höra av sig till oss, säger Anna Nilsson.
Likt förra året så består tävlingsupplägget av två heat. Publicering av tävlande bidrag sker löpande i tidningen och kommer att bedömas av en tävlingsjury. Vinnaren kommer att presenteras i Land Lantbruk slutet av november.
Syfte: Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen vill lyfta intresset för smart jordbruksteknik. Tävlingsbidragen inspirerar till idéer för att utveckla smart teknik som förbättrar, utvecklar och effektiviserar lantbruket som näring.
Upplägg: Tävlingen består av två heat, där heat 1 pågår från den 1 april till den 15 juni 2021. Heat 2 pågår från den 1 augusti till den 1 november 2021.
Pris: Vinnaren belönas med 25 000 kronor, tvåan med 10 000 kronor och trean med 5 000 kronor (ev vinstskatt betalas av vinnaren).
Bedömning: Alla bidrag bedöms av Teknikutmaningens tävlingsjury som består av experter och representanter från branschen.
Skicka in ditt bidrag till mejladressen: teknikutmaningen@landlantbruk.se
Vinnaren kommer att presenteras i Land Lantbruk i slutet av hösten 2021.
Frågor? Hör av dig till oss! Tf. Chefredaktör Susanna Lundell mail: susanna.lundell@landlantbruk.se telefon: 010-184 25 63
1. Skriv ned vad ditt bidrag går ut på i ett mejl till oss på teknikutmaningen@landlantbruk.se.
2. Skriv kort! Max 2 000 tecken.
3. Skicka med max tre bilder eller skisser som förklarar din idé, lösning eller prototyp.
4. Tala om fördelarna med ditt tävlingsbidrag. Förklara kort varför det gjorts på sättet det gjorts, hur det funkar och vilket resultatet blev samt vilken utmaning det förväntas att lösa.
5. Nominerar du om något som en annan person har gjort så måste du först be den personen om lov att få dela med dig om det i tävlingen.