Svar på varför Max gjordes ner vid samarbete med Djurens rätt

Hur kan Land Lantbruks politiska chefredaktör göra ner samarbetet mellan Max och Djurens rätt, undrar debattören. Det var ett sällsynt dåligt tillfälle att starta ett samarbete, blir svaret.

Land Lantbruks politiska chefredaktör ifrågasatte Max tanke med samarbete med Djurens rätt, och fick mothugg.
Land Lantbruks politiska chefredaktör ifrågasatte Max tanke med samarbete med Djurens rätt, och fick mothugg. FOTO: MONTAGE

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

När jag och min sambo läser Lena Johanssons blogginlägg om Max tänkta samarbete med Djurens rätt blir vi förvånade över att en chefredaktör kan "göra ner" organisationen Djurens rätt på grund av att de har medlemmar som anklagats för att ha trakasserat bönder.

Vi skulle kunna gå igenom medlemmarna i till exempel vilket parti som helst och finna brottslingar av alla de slag. Är då partiet en kriminell organisation? Eftersom de då "har kopplingar" till partiet.

Max säger ju att Djurens rätt har varit mycket tydligt med att de tar starkt avstånd från olagliga aktiviteter.

Djurens rätt är en organisation som funnits i över 130 år. För bara några dagar sedan ringde jag dem med frågor angående en vidrig film jag sett som visar hur grisar plågades och misshandlades på en gård i England och för att jag mådde väldigt dåligt efter att ha sett den. Jag frågade även om jag behöver vara vegan, vilket jag inte vill bli, för att vara medlem. Och jag fick svaret att det behövde jag absolut inte.

Jag undrade också över deras inställning till dem som har trakasserat bönder, och fick ett tydligt svar att de inte alls ställer sig bakom det.

Filmen från England, och andra filmer som filmats utan tillstånd, har kunnat avslöja vidrigt djurplågeri. Är det då fel? Det vore svårt att få det uppdagat annars.

Filmen fick mig också att vilja engagera mig för att det djurskydd och den djurhantering vi har i Sverige ska spridas till övriga EU, och inte tvärtom. Vi behöver värna om det och inte gå med på försämringar. Det finns ingen ursäkt för att det finns bacon från till exempel Nederländerna på hyllorna, två kronor billigare per kilo än det svenska.

Själv äter jag inte rött kött, men det gör övriga i familjen. Jag köper helst svenskt ekologiskt. Men alltid svenskt. Än så länge...

Susanne Pettersson,

Sambo med nötköttsbonde, Gotland

LÄS MER: Max i samarbete med Djurens rätt – ”Hur tänkte de där?”

LÄS MER: Max avbryter samarbetet med Djurens rätt

SVAR DIREKT:

Inga djur ska misskötas eller misshandlas. Det är bra att djurskyddsorganisationer arbetar för det. Men arbetet får inte ske med vilka medel som helst, till exempel olaga intrång, trakasserier och hot. Tyvärr är vissa "djurvänner" så besjälade av sin uppgift att de är beredda att gå över lagens gränser. Det kan aldrig försvaras.

Det jag vänder mig emot i mitt blogginlägg är att Max inleder ett samarbete med Djurens rätt vid ett mycket olämpligt tillfälle. Precis när debatten om djurrättsaktivisternas metoder går het och då Djurens rätt har anklagats för att ha högt uppsatta företrädare som sympatiserar med dessa metoder.

Så länge Djurens rätt inte offentligt tagit avstånd från detta är ett samarbete olämpligt. Det tyckte inte bara jag utan även tusentals av Max gäster.

Lena Johansson,

Politisk chefredaktör Land Lantbruk