Svensk sötpotatis

Försäljningen av sötpotatis ökar, men i stort sett all sötpotatis är importerad. Nu krävs satsningar för att få den svenskodlade sötknölen till handeln.

Sötpotatis sätts som planta.
Sötpotatis sätts som planta. FOTO: ANDERS INGVARSSON

Land Lantbruk har tidigare berättat om försöken med att odla sötpotatis i Sverige. Nu börjar försöken gå framåt, berättar SR Ekot.

Omkring ett tiotal latbrukare odlar sötpotatis i större skala, främst på Gotland och Öland men även i Småland och Skåne, där jordarna är tillräckligt varma.

Känslig knöl

Andreas Wiklund på Stora Tollby gård i gotländska Fole är en av dem.

– Sötpotatisen är väldigt känslig, det är som en färskpotatis kan man säga. Den sätter aldrig ett skal, man kan inte köra med en upptagare utan man får lossa och plocka dem för hand. Sedan ska de stå så i 29 graders värme i en veckas tid för att bilda ett skal innan man kan börja hantera dem, säger han.

Ökad försäljning

Den sötpotatis som säljs av de stora matkedjorna idag är i stort sett uteslutande importerad från USA, Egypten och länder i södra Europa, och försäljningen har enligt Coop, Ica och Axfood gått upp de senaste åren.

Krävs större volymer

För att den svenskodlade knölen ska kunna ta upp konkurrensen i handeln krävs betydligt större volymer och att även delar av handelsleden vågar satsa ekonomiskt.

– Producenterna är intresserade men vågar kanske inte satsa. Och tvärt om handeln vill ju ha volym och leveranssäkerhet. De vill veta vad det är de säger ja till, säger Helena Karlen som driver ett forskningsprojekt om svensk sötpotatisproduktion vid SLU.

”Förutsättningarna finns”

Hennes förhoppning är att svensk sötpotatis ska kunna få ett eget artikelnummer inom ett par år.

– Volymen saknas men förutsättningarna finns ju, så jag tror att en snöboll är i rullning, säger hon.

Läs mer: Sötpotatis ska bli en ny nischgroda

Svensk sötpotatis i jorden