Svenskodlad svamp börjar säljas i Lidlbutiker

Lidl börjar sälja champinjoner från Östgötasvamp. I samarbete med Grönsaksmästarna kommer Linköpingsföretaget leverera svamp till 101 Lidlbutiker.

”För oss är det en stor och spännande satsning som gör att vi som företag kan växa”, säger Mahziar Namedanian, VD och grundare av Östgötasvamp.
”För oss är det en stor och spännande satsning som gör att vi som företag kan växa”, säger Mahziar Namedanian, VD och grundare av Östgötasvamp. FOTO: EFFIE TRIKILI

Östgötasvamp dubblerar sin produktion när Lidl börjar sälja företagets champinjoner under varumärket Himlajord, ett varumärke som bara saluför grödor som är producerade i Sverige.

I söndags levererades de första champinjonerna till Lidl. Det är via Grönsaksmästarna som Östgötasvamp ska leverera konventionella kastanjechampinjoner och vita championjoner.

Begränsad säljperiod

– Det känns roligt att Lidl satsar på svenska råvaror och i synnerhet våra östgötska champinjoner. För oss är det en stor och spännande satsning som gör att det inte bara är svamparna som växer, utan även vi som företag, säger Mahziar Namedanian, VD och grundare på Östgötasvamp, i ett pressmeddelande.

Champinjonerna kommer finnas i Lidls butiker under en begränsad period, men Mahziar Namedanian hoppas kunna fortsätta samarbetet.

Startades av teknologer

Östgötasvamp startades 2014 av fyra teknologer och forskare vid Linköpings universitet. Företaget producerar i dag 5-7 ton svamp i veckan. Med Lidl Sverige som ny kund fördubblas produktionen och företaget går från 17 till cirka 30 heltidsanställda.

Enligt företaget var omsättningen 15 miljoner 2018, en ökning med nästan 100 procent jämfört med 2017.

LÄS MER: Flydde kriget – prisas nu för sin svamp