Sverige allt mer självförsörjande på griskött

Den svenska självförsörjningsgraden av griskött fortsätter att öka. Under de första tio månaderna 2018 sjönk importen från de fyra största exportländerna med 3,5 procent.

Kampanjer där svenska butiker lockar med billig importerad fläskfilé är inte längre lika vanliga.
Kampanjer där svenska butiker lockar med billig importerad fläskfilé är inte längre lika vanliga. FOTO: ANN LINDÉN

Med start 2014 har Sverige stadigt ökat självförsörjningsgraden av griskött. Från 66 procent 2013 har den stigit till 75 procent vid den senaste avstämningen i september förra året.

Det sammanfaller med att konsumtionen av griskött går ned. Minskningen under fjolårets tre första kvartal var på 1,3 procent och det är en fortsättning på en flerårig trend.

Minus 4 procent

Utifrån dessa faktum följer att importen har minskat. Enligt SCBs statistik, som hittills är redovisad till och med oktober i fjol, har exporten från de tre stora producentländerna Tyskland, Danmark och Polen minskat med 2 670 ton jämfört med samma tio månader 2017. Det är en minskning med 4 procent.

Export från Tyskland största

Importen från Polen har fallit från 9 950 till 9 235 ton vilket motsvarar 7,2 procent. Det största exportlandet till Sverige är fortfarande Tyskland som under perioden januari–oktober 2018 sålde 34 011 ton griskött och charkprodukter. Jämfört med samma period året innan är importen 3,9 procent lägre.

Danmark tvåa

Även den danska exporten till Sverige har avtagit. Danmark är det nästa största exportlandet med 21 829 ton under fjolårets tio första månader, en minskning med 3,7 procent.

Nederländerna ökar

Däremot visar statistiken att den svenska importen från Nederländerna har ökat något från 5 042 till 5 191 ton under perioden januari–oktober. Sammantaget rör det sig ändå om en minskning av importen på 3,5 procent räknat på de fyra största exportländerna.

Dansk export steg

För Danmarks del steg ändå den totala exporten under 2018 beträffande både levande grisar och griskött. Exempelvis ökade baconförsäljningen till Storbritannien med hela 25 procent till 26 500 ton, uppger Landbrug & Fødevarer.

LÄS MER: Handeln: Vi kan tvingas importera mer kött