”Sverige bör undantas från EU:s äggregler”

I Sverige förvaras oftast äggen i kylskåp och innehåller ingen salmonella. Därför bör Sverige undantas från EU:s regler om bäst-före-datum, skriver Svenska Ägg.

I Sverige förvaras oftast äggen i kylskåp och innehåller ingen salmonella, skriver företrädare för Svenska Ägg.
I Sverige förvaras oftast äggen i kylskåp och innehåller ingen salmonella, skriver företrädare för Svenska Ägg. FOTO: MOSTPHOTOS

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Att butiker i Sverige tvingas slänga prima ägg till följd av EU:s lagstiftning är ett onödigt slöseri. Vi i branschorganisationen Svenska Ägg håller med Coop om att EU:s regelverk får felaktiga konsekvenser för Sverige. Lagstiftningen är anpassad efter länder med salmonellaförekomst. Men den är irrelevant för svenskproducerade ägg eftersom de är salmonellafria.

”Svenskar har äggen i kylen”

Ända sedan 1950-talet har vi i Sverige aktivt arbetat med att få bort förekomsten av salmonella. Svenska konsumenter är därför trygga med att svenska ägg är hälsosamma och riskfria att konsumera. Dessutom är vi svenskar vana vid att förvara äggen i kylen, vilket gör att de är fullt ätbara även efter bäst-före-datumet.

Regelverket, i sin nuvarande utformning, leder till att svenska matbutiker tvingas slänga prima, näringstäta och klimatsmarta ägg. Ett helt onödigt och ohållbart matsvinn.

”Uppmanar EU-parlamentariker att ta tag i problemet”

Svenska Ägg har tagit upp denna fråga med Livsmedelsverket vid flera tillfällen. Livsmedelsverket har försökt att påverka EU med hänvisning till vår salmonellafrihet, men utan framgång.

Vi uppmanar nu de EU-parlamentariker som väljs på söndag att ta tag i problemet. På kort sikt kan det handla om att Sverige ges ett undantag, precis som Coop förespråkar. På längre sikt behöver smittskyddet förbättras inom hela EU. Det kräver att samtliga länder jobbar förebyggande med god hygien och god djurhållning.

”Jobba för en regelförändring”

Sverige ligger redan i framkant och är ett föregångsland för andra EU-länder. Vi uppmanar därför våra EU-politiker – jobba för en regelförändring!

Marie Lönneskog Hogstadius,

Verksamhetsledare Svenska Ägg

Astrid Lovén Persson,

Ordförande Svenska Ägg

LÄS MER: ”Sverige bör undantas från EU:s äggregler kring bäst-före-datum”